За какво трябва да внимавате при теглене на ипотечен кредит?

За какво трябва да внимавате при теглене на ипотечен кредит?

Един от най-разпространените начини за финансиране на голяма инвестиция, каквато е закупуването на дом, е ипотечен кредит. Това е вид финансова услуга, която се характеризира с голям размер на отпуснатата сума, както и с дълъг срок на изплащане на кредита.

Важно е, когато искате да се възползвате от ипотечен кредит, да се консултирате с експерти по ипотечен кредит - https://credita.bg/krediti-ipotechni/ , които да ви насочат към най-добрата оферта за вас. Важно е също така и да сте внимателни на всяка стъпка от процеса при кандидатстване и теглене. Съществуват много грешки, които хората допускат. Ето и някои от най-често срещаните:

Не търсите помощ от специалист

Процесът по взимане на ипотечни кредити никога не е толкова праволинеен, колкото ви се иска. Затова може да се почувствате объркани и консултацията с експерт в областта да е най-правилният избор. Когато работите с експерт по ипотечни кредити, вие може да разчитате на съвет как да подходите към процеса и как да максимизирате ефекта от финансовата услуга. Може да получите и помощ с юридическата част на сделката, както и да разберете кои са най-благоприятните условия на пазара в момента. Ако не се чувствате уверени в която и да е част от процеса на отпускане на ипотечен заем, винаги може да ползвате консултантски услуги.

Не сте добре запознати с пазара на недвижими имоти

Често пъти кредитоискателите не проучват добре пазара на недвижими имоти. Това е грешка, тъй като непознаването на условията там може да доведе до взимане на неправилни решения и до финансови загуби. Добре е да се отбележи, че този пазар е динамичен, и че е необходима добра преценка за неговото моментно състояние преди да стартирате процеса по кандидатстване за ипотечен кредит.

Игнорирате допълнителните такси

Един от най-подценяваните фактори при ипотечните кредити са допълнителните такси, които съпътстват финансирането. Добре е да се интересувате какви такси следва да заплатите, в това число и комисионната на различните видове брокери, чиито услуги ползвате. Има и нотариални и общински такси, които следва да бъдат покрити при закупуване на недвижимо имущество. Към допълнителните такси може да отнесете и средства за обслужване на имота след неговото придобиване. Трябва да си съставите бюджет, който включва всички тези допълнения.

Не обръщате внимание на условията

Всяка банка и друг вид институция предлага различни условия за кандидатстване и отпускане на ипотечен кредит. Някои условия са по-общовалидни, а други са специфични за институцията. Затова е важно да съберете различни оферти от банките, така че да прецените коя от тях отговаря най-добре на вашите нужди и възможности. Внимавайте за задължителните условия, като например доказване на доходи и наличие на добра кредитна история. Обърнете внимание и дали банката няма специфични условия, като максимална възраст на кредитоискателя.

къщичка и ръка символ на ипотека

Не получавате предварително одобрение

Още преди да направите първата стъпка в търсенето на ново жилище, вие може да се поинтересувате дали бихте получили одобрение за ипотечен кредит предварително. Така няма да губите време в търсене на имот, за който впоследствие да се окаже, че не може да платите, тъй като не може да получите ипотечен кредит. Предварително проверете условията за одобрение от банките, за да сте спокойни, че когато дойде моментът, вие ще имате финансовата помощ, която вие е нужна.

Не се запознавате с подробностите на договора

Още един сериозен пропуск, който някои допускат, е непознаването на договора за ипотечен кредит в най-малки детайли. Тъй като се касае за голяма сума, трябва да знаете всички подробности на договора, който подписвате. Ако има неясноти, задавайте въпроси и се интересувайте от това какви са клаузите. Едва след като сте запознати с всички, може да пристъпите към следващия етап и да подпишете договорните документи.

Всички тези грешки представляват сериозни пропуски в процеса на кандидатстване и отпускане на ипотечен заем, които следва да не допускате. Не само може да доведат до забавяне на одобрение, но и да ви костват скъпо в дългосрочен план.

5
, обновено на 10/10/2023
публикувал: News359.bg