Учени създадоха лекарство, борещо се с рак на панкреаса

 Учени създадоха лекарство, борещо се с рак на панкреаса

Учени от Лондон разработиха препарат, който кара имунната система на човека да се бори с тежка форма на рак на панкреаса, който е смъртоносен в 100 процента от случаите.

Лекарството няма странични ефекти и удължава живота на пациентите, пише The Guardian. Генетичната панацея от рака е излекувала мишки, подготвят се тестовете й върху хората. В изпитанията на препарата IMM-101 са участвали 110 души. При това в 85% от случаите ракът на пациентите бил с метастази – в най-агресивния стадий на болестта.

Болните, които минали обичайните химиотерапия, живеели средно 4,4 месеца. На онези пациенти обаче, които вземали IMM-101, животът се удължавал минимум със 7 месеца, а в някои случаи и над година. IMM-101 активизира така имунната система, че лимфоцитите атакуват само дефектните клетки, а не и здравите, както се случва при другите методи.

Така лекуваните пациенти не губят трудоспособност. Но някои специалисти посочват, че новият препарат удължава живота на болните, но незначително, макар че в отделни случаи това удължаване може да обхваща няколко години. 

0
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg