Причини за суха кожа

Причини за суха кожа

Има много фактори, които могат да причинят суха кожа на лицето. Днес ще анализираме най-популярните от тях.

Неправилно избрана грижа : продукти, избрани без да се вземат предвид типа кожа и нейните характеристики, недостатъчно обмислена програма за грижа, пренебрегване на една или друга част от рутината за красота (например навременно почистване или овлажняване).

Генетична предразположеност : уви, това е фактор, който не може да бъде премахнат. По-добре е "наследствените" собственици на суха кожа да започнат внимателна грижа за кожата възможно най-рано, като избират продукти с подходящ знак за това.

Околна среда : агресивно въздействие на външни фактори: ултравиолетови лъчи, сух въздух, емисии в атмосферата. Те могат да повлияят негативно на състоянието на защитната бариера на кожата, което провокира увеличаване на нейната сухота.

Стрес и начин на живот : емоционалното претоварване, редовната липса на сън, лошото хранене, алкохолът и други лоши навици могат да увеличат естествената сухота на кожата, да повишат нейната чувствителност и да предизвикат остри реакции към почти всяко външно въздействие.

Липса на влага в тялото : недостатъчният прием на течности също може да повлияе на състоянието на кожата, като влоши сухотата.

Съвети за грижа за сухата кожа

Говорим за етапите и нюансите на грижата за суха и много суха кожа.

1.            Измиване и почистване . Необходимо е да миете лицето си 2 пъти на ден, като използвате нежни продукти, предназначени за суха кожа. По-честото миене и почистване може силно да "изсуши" кожата на лицето, правейки я по-уязвима на външни влияния.

2.            Тонизиране . Тази процедура ви позволява да възстановите pH баланса на кожата и да я подготвите за следващи етапи на грижа. Собствениците на суха кожа не се препоръчват да пренебрегват тази стъпка.

3.            Хранене и хидратация . На този етап е важно да наситите кожата с влага колкото е възможно повече и да й помогнете да поддържа нивото на влага през следващите часове. За да направите това, по-добре е да използвате овлажнители, чиито активни съставки имат способността да привличат и задържат влагата в горния слой на епидермиса.

Не забравяйте, че сухата кожа може да е предразположена към недостатъчно производство на собствен себум, към свръхчувствителност, да има отслабена липидна бариера ... Ето защо си струва да следвате основните условия за грижа за сухата кожа: овлажняване, укрепване, защита.

Какво друго може да се направи със сухо лице у дома?

Как иначе можете да се отървете от сухата кожа? Възползвайте се от нашите общи съвети:

1.            Опитайте се да спазвате режима на пиене и да пиете достатъчно "чиста" питейна вода, като намалите количеството чай и кафе.

2.            Оценете диетата си: препоръчително е да ядете поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден, да се храните пълноценно и рационално по отношение на баланса на протеини, мазнини и въглехидрати.

3.            Проверете условията в апартамента: желателно е температурата да не надвишава 21 C, а влажността да не е по-ниска от 40-60% (в зависимост от климата и отоплителния сезон).

4.            Не забравяйте да защитите кожата си от суровите ултравиолетови лъчи, като използвате слънцезащитни продукти и козметика със SPF защита.

5.            Внимателно подбирайте козметиката според типа кожа, обръщайте внимание на маркировката "за суха кожа" и наличието на съставки, които помагат за овлажняване на кожата и укрепване на нейната защитна бариера.

Ние описахме подробно как можете да се грижите за сухата кожа на лицето си и се надяваме, че тези съвети и трикове ще ви помогнат да поддържате кожата си свежа, сияйна и хидратирана!

Източник: https://nsscosmetics.com/

0
, обновено на 12/09/2022
публикувал: News359.bg