Поради какви причини лещите могат да се изместят по време на носене?

Поради какви причини лещите могат да се изместят по време на носене?

Коригирането на зрението с контактни лещи осигурява удобство и не променя визията, както очилата. Лещите са обаче средство за корекция, което влиза в пряк контакт с роговицата на окото. Поради тази причина, при носенето им често възникват проблеми и дискомфорт, които е важно да бъдат решени навреме. Дълготрайното дразнене на очите може да причини тежки заболявания, които да влошат драстично качеството на зрението.

Фактори, които пречат на удобното носене

Удобството при носене на контактни лещи не бива да се приема за даденост. То определено е търсен ефект, съпровождащ корекцията на зрителни дефекти, но няма как да бъде гарантиран. Един от най-досадните проблеми при употреба на средства за контактна корекция на зрението е приплъзването /разместване на лещата от центъра на окото.

Този проблем е характерен основно за меките лещи, каквито можете да закупите дори онлайн от магазин Ленсин. Разместването се обяснява по два начина: неправилно поставяне и неправилен размер. Може обаче да се дължи и на:

  • Инфекциозно заболявания;
  • Повишена лакримация (сълзене);
  • Производствен дефект;
  • Индивидуална непоносимост.

Има моменти, когато лещите, които пасват перфектно, изведнъж стават неудобни и започват да пречат. Това се случва, ако са повредени от хлорирана вода в басейни, например, или при продължително излагане в задимено помещение. Лещите могат да бъдат инфектирани при боравене с мръсни ръце. В такива случаи е необходимо заразеният чифт да се замени с нов, а старият да се изхвърли веднага.

Как да премахнете дискомфорта?

Ако първият ви опит за носене на лещи е неуспешен, трябва да се свържете отново с вашия офталмолог. Често изместването се причинява от това, че лещата не приляга плътно към роговицата. Това се случва, когато радиусът на окото не съвпада с радиуса на лещата. Съвременното оборудване позволява изработката на лещи по индивидуални параметри, осигуряващи комфортно носене.

Когато правилно пасващи лещи внезапно започнат да се движат при движение на зениците, местейки се под клепача и причинявайки усещане за парене и остра болка, трябва да проверите дали са правилно поставени върху окото. За да направите това, извадете лещата с чисти ръце, измийте я с мултифункционален разтвор и проверете дали не е обърната наопаки. Ако случаят е такъв, върнете лещата в правилната позиция и я поставете отново.

Особено внимателно трябва да се напасват цветните лещи, тъй като при изместване те спират да подчертават естествения рисунък на ириса, създавайки неестетичен ефект. Също така, пигментираната част на лещата може да попречи на зрението, създавайки мътен воал пред очите. Понякога е възможно да върнете лещата на мястото ѝ, като леко движите очите си нагоре-надолу, наляво-надясно или просто леко мигате.

Профилактика и превенция

Спазването на правилата за поддръжка на лещите предотвратява появата на обичайните проблеми, свързани с редовната им употреба. Преди всичко обаче е важно да спазвате стриктно и режима на носене. Не е желателно да спите с лещите, дори ако производителят допуска такава опция за конкретния продукт.

За да се избегне дискомфорт и зачервяване на очите е необходимо разтворът в контейнера за съхранение да се сменя ежедневно. Винаги мийте лещите, за да отстраните прашинки с пресен разтвор. Боравенето става само с чисти ръце. Не е желателно лещата да се докосва с ръцете, които са били третирани с дезинфектант. Това може да увреди фатално нейната структура.

0
, обновено на 10/06/2024
публикувал: News359.bg