Николай Петров: Опасност от ужасяващо слънчево изригване тегне над Земята

Николай Петров: Опасност от ужасяващо слънчево изригване тегне над Земята

“Опасност от ужасяващо слънчево изригване тегне над Земята и то ще бъде стотици или дори хиляди пъти по-силно от досегашните явления, смята шефът на националната астрономическа обсерватория на Рожен Николай Петров. “Върху хората едва ли ще има пряко въздействие, макар някои да се влияят от изригванията. НАСА съобщи неотдавна, че на 22 септември се очакват магнитни бури, но те не са опасни”, категоричен е Петров.

“Притеснителен е фактът, че градовете ще останат без електричество, телефони, интернет, радио и телевизия”, споделя той. “Само по себе си слънчевото изригване представлява заредени частици, отделени в междупланетното пространство. Когато този голям поток от електричество достигне Земята, той започва да си взаимодейства с електропреносните мрежи и се получава пренапрежение. Металът се топи, а трафопостовете буквално горят”, пояснява шефът на обсерваторията в Рожен за вестник Преса.

“Свързани сме със слънчевата активност, чийто максимум се очаква в края на тази и началото на следващата 2013 година”, категоричен е спецът.
Според него по време на толкова силен катаклизъм металът се топи, а трафопостовете буквално горят, като се получава пренапрежение в елмрежата, но свръхизригването не може да се свърже с предсказанията за края на света.

Никой обаче не може да прогнозира кога и къде точно ще се случи чаканото бедствие. Знаят се само последствията – прекъснати комуникации и електропроводи на площ до цял континент. Бедствието може да ни сполети в периода от следващата седмица до края на октомври, твърдят специалисти.

0
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg