На какво да наблегнем при избора на осветление за кухня

На какво да наблегнем при избора на осветление за кухня

В днешно време сме презадоволени от избор на всякакви осветителни тела, както във физическите магазини, така и онлайн. Това може да превърне купуването на лампи за кухнята от сравнително лесна задача в едно огромно предизвикателство.

Тъй като кухнята е помещение, в което прекарваме много време всеки ден, е от изключително значение да планирате всяка своя стъпка, като обмислите предварително кои места имате нужда от повече светлина. В следващата статия ще разгледаме на кои видове осветление за кухня, налични в сайтове като Lightluxury - https://lightluxury.bg/osvetlenie-za-doma/osvetlenie-za-kuhnia.html, да наблегнете и ще споменем също какви са най-честите грешки, свързани с лампите в кухнята, и какво трябва да направите, за да ги избегнете.

Основно осветление

Общото осветление играе ролята на основен източник на светлина в кухнята, особено вечерно време, когато в стаята липсва естествена такава. Кухни с малки прозорци или без никакви се нуждаят от допълнителна светлина.

Когато обмисляте на какви лампи да се спрете, е редно да вземете предвид цялостната цветова гама на помещението. Матовите повърхности поглъщат светлината, съответно имат нужда от повече яркост. При гланцираните повърхности нещата стоят другояче. Тъй като те отразяват светлината, това намалява необходимостта от изкуствено осветление. Това, разбира се, не означава, че нямате нужда от такова.

Освен лампи, които са предназначени да се монтират на тавана, струва си да се замислите за осветителни тела за вграждане в пода или стената, тъй като това ще направи осветлението в кухнята много по-гъвкаво и удобно.

Осветление на работните зони

Мястото, предназначено за приготвяне на храна, се нуждае от фокусирано осветление. Със сигурност не бихте искали да стоите в полумрак, докато режете зеленчуци с добре наточен нож. Затова за такива пространства се препоръчва точково насочващо осветление като допълнение към основните лампи в стаята.

Друг подходящ избор са димируемите лампи, защото те позволяват да регулирате яркостта в зависимост от задачата, която извършвате в момента. Помислете за пространството под шкафовете, където често има сянка. Също така е важно да се измисли правилното разположение на крушките, за да не си пречат с останалата част от осветителни тела в стаята.

Акцентно осветление за кухня

Акцентното осветление отговаря напълно на името си. То не се слави с особена практичност, но за сметка на това може да подчертае отделни зони в кухнята и да бъде страхотна част от декора.

Акцентните лампи ви дават възможност да подходите креативно с осветлението в кухнята. Например, две или три крушки над кухненския остров, поставени на различна височина, не само ще помогнат участъкът да бъде по-добре осветен по време на работа, но и ще създаде уют и комфорт.

Друг начин да използвате акцентно осветление е да си вземете светодиодни LED ленти. С тяхна помощ без проблем ще подчертаете най-добрите части от помещението.

Често срещани проблеми с кухненското осветление

Истината е, че не всички кухни разполагат с големи прозорци, откъдето да влиза достатъчно естествена светлина. Преди да измислите план за осветяване на по-тъмните участъци обаче, би било добре да се запознаете с често срещаните грешки при използване на кухненско осветление.

Шкафове за съхранение на кухненски принадлежности

Често кухненските шкафове са тъмни, независимо колко добре осветена е самата кухня. Дали заради ъгъла, под който пада светлината, или заради дълбочината на самия шкаф, те просто остават извън обсега на светлината. Тъй като е важно да виждате складираните в тях продукти и прибори, е редно да помислите как да оправите този проблем.

Решението често идва под формата на светодиодни LED ленти. С тях можете да облицовате чекмеджетата и рафтовете, както и тъмните ъгли. В допълнение бихте могли да монтирате устройства, които се включват и изключват при отваряне и затваряне на шкафа.

жена в кухня с добро осветление

Размер на осветителното тяло

Друга честа грешка е неправилно преценяване на размера на осветителното тяло за кухнята. Ако поставите твърде голяма крушка над малък кухненски плот, това може да създаде дисбаланс около пространството. Важно е при избора на крушка да се съобразите с размера на помещението и конкретната част от кухнята, която искате да осветите.

Сянка и отблясък

Ако не е монтирано на правилното място и под правилен ъгъл, осветлението може да хвърля сянка върху работните повърхности. Това несъмнено ще наруши комфорта по време на извършването на различни дейности в кухнята. Избягвайте да използвате твърде ярка светлина около отразяващи повърхности като например гранит или стомана. В този случай по-добрият вариант би бил стенна лампа.

Изборът на подходящо осветление за кухнята играе роля не само за функционалността на помещението, но и за неговия облик и атмосфера. Все пак това е мястото, където се приготвя храна и където се събира цялото семейство, именно затова решението относно видовете лампи трябва да бъде добре обмислено.

0
, обновено на 03/11/2023
публикувал: News359.bg