Монтаж на битумни керемиди

Монтаж на битумни керемиди

Всеки покривен материал се нуждае от висококачествено полагане, независимо от неговата цена и характеристики. Битумната керемида обаче е едно от най-бюджетните предложения, но е в състояние да осигури надеждна защита на къщата от влага в зависимост от инсталирането на инсталацията. 

 

 Обща информация

Битумните керемиди са един от най-популярните покривни материали, главно поради ниската си цена и добрите си защитни характеристики. Тя се оценява не само от професионалните строители, но и от самоуките, защото с полагането ѝ е възможно да се справят лесно, дори самостоятелно без специално оборудване.

Битумните керемиди, известни още като валцовани камъчета, за разлика от фино вълнообразните, се характеризират с по-голяма естетичност и гъвкавост. Тези материали обаче имат много общи черти по отношение на производствената технология и състава. Плочката е непретенциозна при монтаж и работа. С течение на времето придобива свойството „цъфтеж“, но това само му придава по-благороден вид и не влияе на защитните му способности.

Материалът се характеризира с голяма гъвкавост и еластичност. Но поне за монтажа на битумни керемиди и не изисква специално оборудване и професионални умения, все пак трябва да знаете подробностите за процеса. Затова го използвайте като покривен материал само когато покривът е с минимален наклон 12°. При допълнителен наклон водата неминуемо се задържа във фугите на материала, като постепенно разрушава покритието и се просмуква в покривния слой.

Времето също влияе на климата. Ясно е, че е безсмислено да се прави покрив, когато на улицата вали дъжд. Ефективността на битумните керемиди зависи от температурните разлики. Полагането на пилоти е възможно само ако температурата на въздуха варира от + 5С. Когато улицата е студена, битумната настилка губи гъвкавост и еластичност, така че резултатът от полагането ще бъде с лошо качество. Ако трябва спешно да направите битумна покривна конструкция през студения сезон, дръжте керемидата в топло помещение за няколко часа и след това бързо я монтирайте на покрива. Възможно е да се използва и горелка с горещ въздух.Спецификации на продукта

Меката битумна керемида е трайно и икономично покривно покритие, характеризиращо се с добри защитни и естетически показатели. Благодарение на малкото си тегло тя не създава силно натоварване върху припокриващите се и спускащите се греди, така че помага да се спести от строителството (системата от греди може да се направи от греди с по-малко сечение). Монтажът изисква най-малко време и сили и всеки домашен майстор може да се справи с него.

Всъщност битумната керемида е модифицирана цветна замазка, на която е придадена определена форма, наподобяваща обичайната керемида. Дебелината на битумните керемиди може да варира от 3 до 5 mm, а експлоатационният им живот достига 30-40 години. Структурата определя качеството на материала.

 

Характеристики на битумните керемиди:

1.Основният материал е минерални гранули и фибростъкло. Тези материали са проектирани така, че да осигуряват здравина и да предотвратяват появата на вълнички и неравности по повърхността. Стъклените влакна се характеризират с висока устойчивост на огън и неротационно въздействие.

2.Обикновено керемидата има два хидроизолационни слоя от модифициран битум. Хидроизолационните слоеве се характеризират с висока якост и твърдост. Те са не само надеждно защитени от проникване на влага, но и гарантират устойчивост на механични въздействия.

3.Долният слой на материала се посипва с пясък или специален филм, който предотвратява слепването на битума по време на транспортиране и съхранение.

4.Горният слой представлява пигментация от каменни трохи (базалт, естествен шист). Задачата му е декоративност и защита на вътрешните слоеве от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Има модели, при които медната плоча е разположена вместо пръскачката.

В допълнение към основните предимства на битумните керемиди има и нещо друго: покривът, покрит с тях, може да се сменя без затруднения, тъй като отстраняването на водача е дори по-бързо и по-лесно от монтажа. Например, ако искате да направите прозорец в мансарда, трябва да премахнете само няколко " плочки" и не е необходимо да премахвате цялото покривно покритие.

0
, обновено на 23/02/2023
публикувал: News359.bg