Костадин Костадинов: Добивът на шистов газ е опасна интервенция спрямо природата и хората

Костадин Костадинов: Добивът на шистов газ е опасна интервенция спрямо природата и хората

На тъмно са проведени преговорите за добив на шистов газ в района на Нови пазар, без никой действително да уведоми местното население за технологията и опасностите.

„Технологията за добив на шистов газ е много опасна интервенция спрямо природата, а това у нас сега не се говори. Тази технология носи много опасности и за хората, съобщи  заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов.

„Това е една елементарна сделка с цел облагодетелстване. Шистов газ се добива едва на няколко места в света, при това – пустинни райони“, поясни Костадинов. Евентуален добив на шистов газ в населени райони би довел до отравяне на водоизточниците. Технологията включва и предизвикването на контролирани трусове – без гаранция, че няма да бъдат предизвикани и земетресения, допълни Костадин Костадинов и заяви, че в този случай българското правителство отново се държи като колониална администрация.

В началото на юли общинският съвет в Нови пазар наложи мораториум върху проучването и добива на нефт и природен газ на територията на общината до изготвяне на оценка за въздействието върху околната среда от независими международни експерти. Това решение беше взето по време на извънредна сесия на местния парламент.

Решението идва, след като общинските съветници от ВМРО в Шумен и Нови пазар Светозар Петков и Цветалин Янев оповестиха на пресконференция, че преговорите за добив на шистов газ в района на Нови пазар са проведени на тъмно, без никой действително да уведоми местното население за технологията и опасностите.

5
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg