Кои са лошите навици, които влияят на бюджета ни?

Кои са лошите навици, които влияят на бюджета ни?

Сигурни сме, че няма човек на този свят, който да не е изпитвал усещането, че е похарчил пари без да е било наистина нужно. Ако обаче това усещане се повтаря след почти всяка ваша покупка или всяко излизане, то сигурно имате някои лоши навици, които ви карат да харчите повече от необходимото.

Макар и фирми като Minizaem да са винаги насреща и да ни помагат когато не ни достигат парите за някоя нова покупка, необходимо ли е наистина да се подлъгваме по навиците си за харчене? Нека да видим кои са тези лоши навици и какво можем да направим за тях.

Не си разпределяте бюджета

Когато получите някакви доходи е възможно да ги изхарчите почти веднага, с идеята, че следващата седмица ще получите други. Какво се случва обаче, ако следващите закъснеят? Да си изготвите месечен бюджет и да разпределите с какви пари разполагате всяка седмица не е срамно, дори е препоръчителна отговорност, която би трябвало да поемате. Много хора обаче не смятат така и се озовават без никакви средства една-две седмици преди заплата. Както вече споменахме, дори и възможността да кандидатстватe за бърз кредит Minizaem, да не е никак лоша, такъв стрес не е задължително необходим.

От една страна това може да се избегне, като се натрупат някакви спестявания и когато парите приключат, да се използват тези от спестяванията. Съответно от следващите доходи да се попълнят спестяванията и така всеки път. От друга страна може просто да се направи бюджет по седмици и каквото дойде допълнително да се добавя към бюджета, но отново да се разпределя за няколко седмици.

Не си следите разходите

Независимо дали става въпрос за пазаруване на храна, дрехи или пък плащане на стрийминг услуги, следенето на разходите е нещо, което трябва да правите задължително. Ако по-често плащате с карта, тогава може да си преглеждате плащанията и да разпределяте каква сума сте похарчили за почивка, храна, консумативи и т.н. Ако плащате в брой, тогава може да си събирате или пък да снимате касовите си бележки. Има и безброй много апликейшъни за следене на бюджета и разходите, така че почитателите на дигиталните услуги могат да се възползват и от това.

Жена пресмята финансовите си разходи

Следенето на разходите ви, ще ви даде предвидимост какво да очаквате. Освен това, може да откриете и че харчите прекалено много пари за алкохол, цигари, излизания и т.н.

Кредитите ви са с лоши условия

Никой не иска да плаща кредит, който е с прекалено дълъг срок, прекалено висока лихва или висока такса. Ако обаче разпитате близки и познати ще откриете, че повечето хора не са наясно точно какво изплащат, защото са забравили, подписвали са договор отдавна или някаква друга подобна причина. Вероятността и вие да сте един от тези хора никак не е малка. Най-доброто, което можете да направите е да рефинансирате заема си с по-добри условия в такава ситуация.

Импулсивни покупки

Необмисленото решение не е решение, което сте взели преди 2 дни и сте изчакали да минат тези 48 часа, след което сте купили това, което сте искали. Необмислените решения са онези, за които не си задавате въпроса „Това реално необходимо ли ми е?“ или пък „Тази цена прекалено висока ли е за този продукт?“. Отделно от това, трябва да се абстрахирате и от всички търговски трикове, като отстъпки, намаления, промо кодове и др., които ви стимулират да купите. Всички тези маркетингови стимули влияят на избора на купувачите и съответно на вас, в ролята ви на такъв.

Ако си нямате доверие, когато излизате на пазар, съвет от нас е, да изтеглите само пари в брой и да не харчите повече от това, което сте определили. Ако пък става въпрос за пазаруване онлайн, то със сигурност трябва да изчакате 2-3 дни, след това да си зададете по-горе споменатите въпроси и чак след това да поръчате.

5
, обновено на 17/08/2021
публикувал: News359.bg