Кога е време да обърнем внимание на спирачната течност?

Кога е време да обърнем внимание на спирачната течност?

Когато става въпрос за вашия автомобил, спирачките са един от най-важните компоненти. От съществено значение е да ги поддържате в отлична форма, за да гарантирате своята безопасност и безопасността на другите участници в движението. Един от ключовите елементи за осигуряване на изправността на спирачките е редовната проверка на спирачната течност.

Но кога е подходящият момент да обърнете внимание на спирачната течност? Ще разгледаме този въпрос по-подробно, за да сте сигурни, че автомобилът ви е в най-добро състояние и знаете кога да предприемете действия.

Какво представлява спирачната течност?

Първо, важно е да разберете какво представлява спирачната течност. Това е специална течност, която е от съществено значение за правилната работа на спирачките ви. Тя е предназначена както за смазване, така и за почистване на спирачната ви система.

Спирачната течност е и средата, чрез която спирачките получават необходимата хидравлична сила. Това означава, че спирачната течност е от съществено значение за правилното функциониране на вашите спирачки.

Кога е време да обърнете внимание на спирачната течност?

По принцип е най-добре да проверявате спирачната течност на всеки шест месеца или на 6000 км, в зависимост от това кое от двете събития настъпи първо. Това ви дава добра представа за това дали спирачките ви работят правилно или не.

Ако спирачната ви течност изглежда мръсна или с променен цвят, или има неприятна миризма, значи е време да промиете системата и да смените спирачната течност. Това е така, защото спирачната течност може да натрупа мръсотия, замърсявания и влага, които могат да намалят нейната ефективност и дори да причинят повреда на спирачките или на други авточасти.

Също така е важно да следите за евентуални течове в спирачната система. Ако забележите спирачна течност на земята, това е знак, че в спирачната ви система има теч и трябва да се погрижите за него възможно най-скоро.

И накрая, винаги трябва да сте сигурни, че използвате типа спирачна течност, определен за вашия автомобил. Различните спирачни течности са предназначени за различни видове спирачки, затова се уверете, че използвате правилния вид за вашия автомобил.

Какви са техническите причини, които предполагат тази подмяна?

Спирачната течност е силно хигроскопична, тoест склонна да абсорбира влагата. Типът спирачна течност на базата на силикон е много по-добър от базираните на гликол. Влажността не е нищо друго освен вода, разредена в спирачна течност, макар и в минимални проценти. По време на най-рязкото спиране течността, която е в най-голям контакт с фрикционния материал и буталата на спирачните апарати, достига високи температури (над 200°C), така че вградената влага се трансформира в идеално компресируема водна пара.

Последицата от това явление е опасно удължаване на хода на спирачния педал с относително значително намаляване на спирачната ефективност. Достатъчно е да се каже, че само след 1 година, при наличие на значително замърсяване на водата в хидравличната верига, началната температура на кипене на флуида може да бъде понижена с около 70-80°C. За информация съобщаваме точките на кипене от най-разпространените спирачни течности.

Смяна на спирачната течност

Първо, избягвайте доливането, ако след няколко хиляди километра нивото на спирачната течност в резервоара вече не е на макс. Това е нормално и се дължи на прогресивното износване на фрикционния материал на спирачките. Съветваме ви да не смесвате различни видове спирачна течност. Когато сменяте спирачната течност, винаги следвайте спецификациите, предписани от производителя.

Като проверявате и поддържате редовно спирачната течност, ще гарантирате, че спирачките ви са винаги в отлично състояние и ще бъдете в безопасност на пътя. Затова не забравяйте да обръщате внимание на спирачната течност и да спазвате препоръчителния график за поддръжка на вашия автомобил.

Ако не сте сигурни как точно да проверите спирачната течност, то ви съветваме регулярно да посещавате автосервиз, където да се погрижат за доброто състояние на вашия автомобил. 

 

0
, обновено на 14/12/2022
публикувал: News359.bg