Ключови елементи за високоговорителите

Ключови елементи за високоговорителите

Митът за 20 Hz

Общоприето е, че ухото възприема честоти между 20 Hz и 20 kHz. Този отговор датира от разработването на първите стандарти за висока точност. Оттогава се опитваме да наложим този отговор като идеален. Това е мит! Човешкото тяло възприема инфра-звук от 5 Hz и бас на високо ниво от около 30 Hz. Най-ниските ноти в музиката са (с изключение на няколко големи органа) около 40 Hz. В допълнение, възприемането на бас е сложен феномен, който надхвърля само ухото. Важно е да запомните, че е по-добре да имате истински 40 Hz с ниво, отколкото анемични 25 Hz (при -10 dB).

 

Изберете правилния размер

Да забравим за момент изискванията на вашия съпруг и честно да анализираме спецификациите, за да определим приемливото ниво на безпорядък. Първото нещо, което трябва да определите, е нивото на звука, което искате, непрекъснато и пиково. За да имате представа, той вече е силен при 90 dB (децибели). На това ниво звуковите системи на нощните клубове са ограничени. Няма нужда да се опитвате да произвеждате много повече. Вече е трудно да имате това ниво с минимално изкривяване.

Ако вашата стая е много малка, тоест по-малко от 12 м2, няма нужда да разчитате на възприемане под 35 Hz, като по-ниските честоти се чуват само ... от съседната стая! От друга страна, за много големи помещения, от 40м2, ще е необходимо да се вземе предвид затихването с разстоянието.

 

Размери на високоговорителите

В зависимост от размера на помещението, в което ще бъдат инсталирани, и желаната сила на звука, размерът на избраните високоговорители може да варира значително.

Басовият отговор е определящ за по-голямата част. Много по-лесно е да направите добри малки говорители, когато прескочите долните октави. Тази липса не е много досадна, ако високоговорителят е добре балансиран. Винаги можем да компенсираме това, като добавим субуфер.

Моля, имайте предвид, че има ограничения за възможностите на субуфера. Използван в моно, той трябва да работи на честоти, при които насочеността не е "твърде" осезаема. Ние смятаме, че не можем да го намерим под 120 Hz. Личният ни опит по-скоро поставя тази честота около 80 Hz (с прекъсване при 24 dB / октава). Недирективността не означава, че кутията може да бъде поставена навсякъде в стаята. Най-добре е да го поставите между предните високоговорители: има забавен ефект, когато ниските хармоници идват от гърба ви и атаките отпред. Следователно субуферът може много полезно да усили високоговорителите на първите звукови октави. Тези високоговорители все още трябва да бъдат ефективни до около 100 Hz.

Източник: prosound.bg

0
, обновено на 22/12/2021
публикувал: News359.bg