Климатици - бърз, сигурен и надежден начин за отопление

Климатици - бърз, сигурен и надежден начин за отопление

Сигурни сме, че всяко модерно домакинство обръща сериозно внимание на начина на отопление, а когато температурите през лятото се повишат, обмислят охлаждане на дома. Младите семейства, за които времето е изключително ценно, акцентират върху ефективните и надеждни начини за отопление и охлаждане. Безспорно голяма част от тях предпочитат отоплението с климатик – бърз, сигурен и надежден начин да осигурят отопление и охлаждане на целия дом.

Голяма част от производителите произвеждат различните модели, според региона на употреба. Например за страните от северна Европа се предлагат модели, които могат да отопляват при ниски външни температури, докато за страна за южните райони са предвидени модели, които бързо да охлаждат дори при температури от над +50оС.

Преди няколко години в България станаха популярни моделите, които са подходящи за отопление дори при температура от -20оС. При направено проучване сред най-известните японски производители, с модели работещи при ниски температури, отчетливо се открояват моделите на Daikin, Hitachi, Mistubishi. Вижте още за климатиците в нашият сайт.

Кои са важните неща при избора на климатична система

При изборът на климатична система за целогодишна употреба, обърнете внимание на енергийната ефективност. Колкото по-висок е коефициента на ефективност, толкова по-икономична се системата. На практика, най-ефективните климатици, могат да осигурят близо 70%-80% спестяване на електроенергия. 

Най-масовите модели климатици са 12 000 BTU (3.5kW). Това е така, защото този типоразмер е подходящ за помещение 20-25 кв.м. Качествените модели 12 000 BTU, предлагат по-голяма отоплителна мощност, което ще ви даде повече топлина през зимата. Наши фаворити са Hitachi  и някои модели Toshiba, защото отдават най-голяма топлинна мощност. Така, когато поръчате климатик 12-ка, ще получите мощност в отопление 14-15 000 BTU (4.2 kW).

Качествените марки отделят внимание в много детайли: пречистваща въздуха система, изключително тиха работа, управление през смартфон, седмичен таймер и много други екстри. 

Попитайте за гаранцията

Търговците много често премълчават информация за гаранцията. Проверете дали избраният от вас производител разполага със завод в Европа. Наличието на производство, гарантира наличието на резервни части дълго време след изтичане на гаранцията. Дори някоя марка да е много популярна, след изтичане на гаранцията може да срещнете проблем с поддръжката и доставката на резервни части. Ние проверихме, които заводи разполагат с производство в Европа, а именно: Daikin, Hitachi, Mitsubishi, LG.

Според най-новите изисквания на Европейския съюз (ЕС), отоплителните уреди на твърдо гориво трябва да бъдат подменени в най-кратки срокове. Печките на дърва и въглища са един от най-големите замърсители на въздуха с фини прахови частици и това е причината общините да предлагат различни програми за подпомагане покупката на климатична техника.

Отоплителите на твърдо гориво сред основните причини за лошото качество на въздуха, който дишаме, и заради тях през 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Черната статистика казва, че 54% от българите се отопляват именно на печки на дърва или въглища.

Сега обаче страната ни е задължена отоплителните уреди, които не отговарят на еко изискванията, да бъдат извадени от употреба в периода 2020-2024 г. Осигурява се и безвъзмездно финансиране за най-замърсените райони. Това ще струва около 47 млн. лева на година, но ще подобри качеството на въздуха със 78%.

Отоплението на газ поскъпна рекордно през последните месеци, докато токът единствен остана на старите цени и дори може да се търгува на енергийната борса.

В тази връзка отоплението с климатици е не просто икономично и щадящо околната среда, но може би един от най-добрите и логични начини за отопление.

 

0
, обновено на 15/04/2021
публикувал: News359.bg