Какво трябва да съдържа здравословната закуска?

Какво трябва да съдържа здравословната закуска?

Един от неоспоримите факти по отношение на здравословния начин на живот е, че закуската е най-важното хранене за деня. Тя ни зарежда с енергия и сила, за да посрещнем подобаващо ежедневните предизвикателства. Разбира се, това предимство на закуската е налице само и единствено, когато тя е качествена и балансирана. За да кажем, че е такава, тя трябва да съдържа необходимите полезни вещества и точно определени съставки и продукти. Нека изброим най-важните и необходими за перфектен старт на деня съставки на вкусната и здравословна закуска. Ето какво трябва да включва тя. 

Протеинът – задължителна част от здравословната закуска

Според нутриционистите белтъчините не просто трябва да присъстват в първото ни хранене за деня, но и да са в сравнително богато количество. С други думи, продуктите, съдържащи протеин, следва да са основна съставка на закуската. Добрата новина е, че храни с белтъчини, подходящи за зареждащ старт на деня са лесни за откриване:

  • Яйца
  • Кисело мляко
  • Фъстъчено масло
  • Киноа
  • Прясно мляко 

Мазнини, но само ако са полезни 

С други думи, източниците на мазнини, които следва да добавите във вашата здравословна закуска, трябва да са есенциални мастни киселини. Чудесни примери за такива продукти, с които да стартирате деня, са различни семена като конопено, ленено и чиа. Между другото, богат източник на тези полезни за организма хранителни вещества е и брюкселското зеле. Разбира се, то е твърде специфичен продукт, но ако го обичате, чудесна идея е да си направите плодово-зеленчуково смути с него. 

И като стана дума за плодове и зеленчуци…

Те са отлични съставки за вашата закуска. Особено когато искате да избягате от баналната класика на препечения тост с капучино или купичка мюсли с кисело мляко. Можете да използвате сезонни свежи плодове и зеленчуци за приготвянето на смутита, както и за гарнитура към бърканите ви яйца, а дори и приготвени на пара за пълнеж на любимата ви рецепта за пълнозърнести палачинки. Тези продукти са изключително важни за здравословно стартиране на деня, защото съдържат фибри, витамини и минерали, тоест представляват истинска енергийна бомба за тялото. 

Млечен продукт, по възможност с пробиотични свойства

На това условие отговаря само киселото мляко. То е единственият млечен продукт, съдържащ естествени пробиотични вещества. Те са важни, за да активират метаболизма и храносмилателния процес, както и да поддържат баланса на червата и микрофлората през целия ден, та дори и в средата му да ви се наложи да хапнете нещо набързо и на крак. Киселото мляко е чудесен източник и на жизненоважните минерали калций и фосфор, а освен това се комбинира с всякакъв тип овесени ядки и семена, от които да си направите здравословна закуска по ваш вкус!

Задължителна ли е напитката?

Ако сте свикнали да се храните с напитка, то да – тя е задължителна. За да бъде закуската здравословна обаче, добре е да заложите на нещо качествено и с предимства за нормалното функциониране на вашия организъм. Прясно изцеденият сок е идеално решение за целта. Друго предложение е топъл билков чай. Обикновено в него има полезни антиоксиданти, които действат пречистващо и противостареещо, но също така и имуностимулиращи защитни агенти, предпазващи ви от различни микроорганизми и патогени. 

Закусвайте вкусно и здравословно всеки ден! Така ще събудите и ума, и тялото, а и духа за един приказен чисто нов ден, който да изживеете пълноценно. 

0
, обновено на 29/06/2022
публикувал: News359.bg