Какви видове лечебна храна за кучета съществуват?

Какви видове лечебна храна за кучета съществуват?

Четириногите ни приятели са радост за всички вкъщи. Колкото и да ги пазим да са здрави, понякога и те се разболяват.

За нещастие, някои от техните болести се лекуват дълго време и грижата ни за тях трябва да включва и промяна на храната, с която ги храним. Royal Canin създадоха различни видове лечебна храна за кучета, с най-разнообразни здравословни проблеми, съобразена с техните различни потребности. Нека да видим какво представлява тази храна по-подробно.

Лечебна храна за кучета с уринарни проблеми

Уратните и цистинови камъни са само някои от причините, които предизвикват уринарни проблеми при домашните ни любимци. Ветеринарните доктори често препоръчват, ако кучето се е изправило вече веднъж пред този проблем, то храната му да бъде съобразена с него. На практика, лечебната храна за този вид включва протеин с по-малко съдържание на пурини. Друг вид пикочни камъни са струвитните и калциево-оксалатните камъни. В тези случаи има други храни, които имат различен механизъм на действие при сравнение с храни за уратни и цистинови камъни. Важен момент е ветеринарният лекар да установи какъв точно е произхода на камъните.

Лечебна храна за кучета с проблеми със ставите

Много кучета в зряла възраст имат проблеми със ставите, заради наднормено тегло или неправилно развитие през периода на подрастване. Това е сериозен проблем за вашия четириног приятел, защото движенията му са ограничени. Хранителните режими, които помагат в такива ситуации, са с ниско съдържание на калории, за да се контролира теглото на животното. Освен това често в състава на качествените храни ще откриете хидролизиран колаген, полифеноли от зелен чай, които допринасят за целите на лечебната храна и съответно подпомагането на ставите.

Ако забележите, че вашият домашен любимец не иска да скача и да играе, както и че избягва социализиране с други кучета, които искат да играят, то много вероятно е да изпитва болка във ставите. Преди обаче да вземете решение какво да последва, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар, който да прецени ситуацията и да ви насочи към правилната форма на грижа.

ваймаранери похапват

Ежедневно храна за кастрирани кучета

Кастрираните кучета са изложени на риска от увеличаване на теглото си. Тяхната храна трябва да бъде съобразена с този риск и като качество и като количество. Производителите на храни са разработили различни видове храни за кастрирани кучета, които да са с ниска калорийна стойност, да засищат и да предотвратят появата на пикочни камъни. Все пак никой не иска кучето му да остане гладно, след като вече е похапнало. Освен това, храна за кастрирани кучета е добре да включва и омега мастни киселини, които да помагат за неговите кости и стави. Храната за кастрирани домашни любимци в състава си има и антиоксидантен комплекс, помагащ за борбата със свободните радикали.

Храна за кучета в зряла възраст

Остаряването на нашия домашен любимец е неминуемо. Заедно с него идват и някои последствия, които няма как да бъдат избегнати. По-горе споменахме за костите и ставите, но трябва да обърнем внимание и на когнитивната функция и проблемите със сърцето. Освен това, възрастните кучета имат нуждата от хранителни вещества, които да запазят мускулите им в добра форма, защото те също е възможно да намалеят с времето. Друг фактор, за който са помислили от Royal Canin е чревната флора може да стане по-уязвима и чувствителна с напредването на възрастта особено ако много често се променя храната на домашния любимец. Заради това лечебната храна за кучета в напреднала възраст съдържа хранителни вещества, които балансират храносмилателната система и са лесни за усвояване, за да не натоварят храносмилателната система на кучето.

Както сами забелязвате, за всеки различен здравословен проблем и етап на развитие има различен тип лечебна храна за кучета, която благодарение на състава си, подпомага възстановяването на организма на домашния ви любимец.

5
, обновено на 09/03/2023
публикувал: News359.bg