Какви мебелни компоненти влизат в състава на най-търсените спални комплекти?

Какви мебелни компоненти влизат в състава на най-търсените спални комплекти?

Обзавеждането на една стилна и комфортна спалня не е трудна задача, стига да се избере някой от готовите спални комплекти, предлагани на мебелния пазар. Готовото обзавеждане създава усещане за хармония, защото всеки мебелен компонент е стилово и визуално свързан с останалите части на комплекта. Какво включва един стандартен спален комплект и кои са опционалните мебели, които бихте могли да добавите към него? Нека разгледаме в следващите редове.

Леглото – центърът на всяка спалня

За да може да изпълни функцията си на спално помещение, всяка спалня се нуждае от легло. В комплектите леглата са централна фигура, около която гравитират останалите мебели. Много спални комплекти се продават с възможност за закупуване на всеки компонент поотделно. Не е странно, че болшинството купувачи купуват само легло и нощни шкафчета, а впоследствие могат да добавят и други мебели от същата серия.

Леглата на българските производители са стилни, здрави и функционални. В дизайна на много от тях е предвидено пространство за съхранение на багаж под формата на чекмеджета или ракла в подматрачното пространство. По правило всяко легло от спален комплект се предлага без матрак. Той се закупува отделно, като се избира между еднолицев или двулицев модел. При покупка на двулицев матрак, към леглото трябва да се добави подматрачна рамка.

Гардероб – необходим при липса на дрешник

В новопостроените жилища е предвидено отделно помещение за дрехи – гардеробна или дрешник. В този случай не е необходимо да се купува гардероб, но той е задължителен компонент на стандартните спални комплекти. Тъй като спалнята по правило е предназначена за семейни двойки, гардеробът е най-малко двукрилен. Някои производители предлагат избор между двукрилен и трикрилен, а понякога и модел с четири и повече крила.

В зависимост от дизайна на комплекта, гардеробът може да е с класически (радиални) или с плъзгащи се врати. Този аспект на конструкцията на гардеробите е изключително важен, защото понякога люлеещите се врати могат да пречат на свободното преминаване или не биха могли да се отворят изобщо. Тогава се избира вариант с плъзгащо затваряне, а това би могло да предопредели и избора на комплекта.

Опционални елементи

След като сте получили легло, нощни шкафчета и гардероб от стандартните спални комплекти, бихте могли да добавите допълнителни мебели, които да направят пространството по-функционално и удобно за обитаване. В мебелните магазини (физически и електронни) ще ви предложат допълнителни опции, които обикновено включват скрин, тоалетка или стенно огледало.

Скринът е мебел, която изживява своя ренесанс, след като дизайнът на конструкцията му се промени напълно. Днес той е модерно мебелно изделие, което спокойно можем да разглеждаме като мултифункционална мебел. Скринът дава чудесна възможност за съхранение на дрехи и бельо, като същевременно плотът му може да се използва като ТВ шкаф или тоалетка.

Ако не планирате да купувате тоалетка, но все пак такава ви е нужна, можете лесно да използвате скрина. За целта е нужно да окачите на стената над него огледало, което ви позволява да завършите спокойно вечерния си или сутрешен тоалет. Допълнителните мебелни компоненти не са включени в цената на повечето спални комплекти. Те се поръчват и заплащат допълнително. Важно е да проверявате какво включва цената на спалния комплект, за да си спестите недоразуменията и неприятните изненади.

0
, обновено на 10/06/2024
публикувал: News359.bg