Как да преборим умората в офиса?

Как да преборим умората в офиса?

Сигурно често ви се е случвало да усещате умора на работното място. Точно когато си мислите, че може да свършите всички задачи, започвате да се чувствате уморено и сънливо. Това е напълно нормално и всеки, който прекарва време в работа в офис знае много добре какво е чувството.

Умората се проявява не просто като усещане за отпадналост. Тя върви със симптоми като загуба на концентрация, намалена координация на движенията, дори е възможно замъгляване на зрението. Не е тайна, че подобни симптоми правят работата трудна и неефективна.

Затова е важно да знаем как може да се преборим с умората, или поне да намалим нейното проявление. Съществуват няколко доказани метода за това, всеки от които може да реши проблема до голяма степен. Нека ги разгледаме в детайли.

Инвестирайте в регулируемо бюро

Ползвайки традиционно офис оборудване, което не е напълно функционално спрямо ергономичните стандарти, вие със сигурност се поставяте под риск да изпитате умора на работното място. Затова е важно да промените този факт, като смените обикновеното си бюро с регулируемо бюро. Buldesk предлага голямо разнообразие от регулируеми бюра, които могат да направят работата ви по-ефективна и да прогонят умората през работния ден.

Ергономичното офис оборудване е важна част от работния процес. То осигурява удобство и по-здравословен начин на работа. Гарантира, че няма да напрягате зрението си и тялото си в неудобна поза. В това отношение регулируемото бюро ви помага да се раздвижите, докато работите. Вдига тонуса и кара мускулите да работят. Не е нужно да стоите изправени през цялото време. Може да редувате периоди на работа от седнало и изправено положение за максимален ефект. Със сигурност ще усетите разлика и няма да се чувствате уморени.

две усмихнати жени с електрическо бюро

Взимайте си редовни кратки почивки

Един от най-добрите начини за прогонване на умората на работното място е да си взимате кратки почивки през определен интервал от време. Така ще можете да се заредите с енергия и да дадете почивка на мозъка си. Особено важно е да взимате почивка, когато се занимавате с психически натоварваща работа, защото умората ще ви накара да правите грешки и ще затрудни процеса ненужно. Ако в офиса няма стая за отдих, може просто да излизате за малко на въздух, след което да възобновите работата си.

Пийте повече течности

Още един доказан начин за справяне с умората на работното място е консумацията на повече течности. Много често, когато сме улисани в работа, не обръщаме внимание на дехидратацията. Но ако не пием достатъчно вода, ние нарушаваме баланса на процесите в тялото, което води до по-голяма физическа и психическа умора. Пийте повече вода, за да държите жизнените функции на тялото активни. Дръжте бутилка на бюрото си, за да е пред очите ви. Така няма да забравите да отпивате по няколко глътки през определен период за да поддържате тонуса си.

Подобрете съня си

Подобрението на качеството и количеството на съня е важно условие да не изпитвате умора през работния ден. Едва ли ще се чувствате свежи през целия ден, ако предната нощ сте спали твърде малко. Според експерти е важно да съблюдавате добра програма за спане, която включва заспиване и събуждане в еднакви часове за всеки ден от седмицата. Така създавате добър ритъм за тялото си, който го поддържа в оптимална форма на активност всеки ден. В този смисъл, опитайте се да не нарушавате този навик дори през почивните дни.

Бъдете по-активни

Активният начин на живот е здраве. Освен да се наспивате качествено и да пиете достатъчно вода, добре е да сте по-активни през деня. Това ще доведе до огромни ползи за вас и вашето здраве. Дали ще са упражнения, специализирани тренировки, или пък просто ежедневни действия, като ходене и качване на стълби, вместо да ползвате рейс или асансьор - всичко това помага да поддържате тонус и да държите умората през деня далеч от себе си.

Използвайте тези съвети за да се чувствате по-добре на работа, да не изпитвате умора и да сте в тонус. Те ще окажат благотворно влияние и на здравето ви.

5
, обновено на 07/09/2023
публикувал: News359.bg