Как да подобрим вкуса на газираната вода

Как да подобрим вкуса на газираната вода

Газираната вода съдържа разтворен газ въглероден диоксид (CO2), който прави водата газирана. Карбонизирането на газираната вода може да се случи естествено или изкуствено.

При изкуствено газиране на водата в нея се инжектира CO2 под налягане, който образува мехурчета. Изкуствено газираната вода може естествено да съдържа минерали или да има добавени минерали към нея.

Пенливата или газирана вода се образува естествено, когато вулканичните газове се разтварят във водата на извори или кладенци. Тази естествено газирана вода често съдържа минерали като натрий или калций.

Рискове от газираната вода

Водата е основен ресурс, от който всички хора се нуждаят. Човек не може да оцелее без вода, тъй като тя е необходима за много процеси в тялото. Някои свойства на газираната вода обаче могат да бъдат свързани с рискове за здравето.

  • Загуба на калций

Има теории, че газираните напитки могат да причинят загуба на калций в костите. Някои медици смятат, че фосфорът, който присъства в някои газирани напитки, намалява количеството калций, което тялото може да абсорбира. Съществуват проучвания, според които газираните напитки са свързани с ниска костна плътност при жените.

Същевременно някои от газираните минерални води могат да помогнат за подобряване на здравето на костите. Въпреки това, те не трябва да заменят богатите на калций напитки, като млякото.

  • Развитие на кариес

Газираната вода, натурална или изкуствена, съдържа CO2, което я прави леко кисела. Киселината в храната и напитките може да ерозира твърдия защитен слой на зъбите, известен като емайл. Ерозията на емайла се увеличава, когато водата има по-високи нива на карбонизация.

В допълнение към някои газирани води може да има добавена лимонена киселина за подобряване на вкуса. Лимонената киселина може също да повиши киселинността на газираната вода, което може да доведе до ерозия. Добавянето на захар в малко газирана вода също увеличава ефекта на ерозия върху емайла.

Човек може да успее да ограничи разяждащия ефект на газираната вода, като пие през сламка. Това може да попречи на газираната вода да докосне зъбите, тъй като тя се движи по-директно в гърлото.

  • Синдром на раздразнените черва

Въпреки че газираната вода не причинява синдром на раздразнените черва, нейната консумация може да предизвика обостряне на симптомите при някои хора.

  • напълняване

Има противоречиви проучвания за ефекта на газираната вода върху наддаването на тегло. Според някои диетолози пиенето на газирана вода води до усещане за ситост. Освен това газираната вода не води до напълняване, тъй като съдържа нула калории.

Въпреки това, когато се добавят други съставки, като подсладители, захар и подобрители на вкуса, напитката може да съдържа натрий и допълнителни калории.

Подобряване вкуса на газираната вода

Човек, който редовно пие подсладени напитки, може да бъде изложен на риск от определени здравословни състояния, като например: наднормено тегло, диабет тип 2, сърдечно заболяване, заболяване на бъбреците, неалкохолно мастно чернодробно заболяване и подагра.

В случай, че газираната вода не ви е вкусна, може да добавите към нея различни здравословни аромати. Например може да добавите няколко резена лимон, малко плодов сок или да поставите ягоди. Вкусът на водата може да подобрите и с листа от мента.

С добавянето на здравословни плодове, зеленчуци или билки към вода освен добър вкус ще  получите допълнителни ползи от техните витамини и минерали.

Резюме

Газираната вода може да се появи естествено или да бъде създадена изкуствено.

Не е категорично доказано, че причинява загуба на калций, но може да допринесе за кариес.

Газираната вода е по-здравословна алтернатива на сладките напитки. Човек може да добави плодове, зеленчуци или билки към газирана вода, за да придобие допълнителен вкус и ползи за здравето.

0
, обновено на 12/01/2024
публикувал: News359.bg