Как да изберете подходящите детски столчета за кола сред богатия избор на пазара

Как да изберете подходящите детски столчета за кола сред богатия избор на пазара

Целта на столчета за автомобил е да осигурят максимална сигурност на вашето дето в превозното средство. Ето защо в много държави се изисква до определена възраст мъниците да са в подходяща седалка при пътуване. 

В България е задължително използването на столче в колата до достигане на 150 см височина или 12-годишна възраст на детето. 

Заблуда е, че в ръцете на своите родители бебето ще е в по-голяма безопасност. Транспортните специалисти правят различни краш тестове, които доказват ефекта от столчетата като най-надеждна защита за малките пътници в превозното средство. Ако искаш да разгледаш такива столчета кликни тук .

Когато избирате подобен артикул е добре да предпочетете утвърдени марки на пазара. Причината е, че при тяхната изработка се спазват стандарти за качество, които са създадени въз основа на множество изпитвания на продукта. 

Безопасността трябва да е важният фактор при покупка на детското столче. Това означава, че характеристики като цвят, дизайн и допълнителни аксесоари са важни, но не са от първостепенно значение. Приоритетни са качества като налични системи за защита, ергономичност, удобство, високо качество на вложените материали, предпазни колани. 

Видове столчета за автомобил

Основен ориентир при избора на столче е класификацията по групи, която се базира на теглото на детето. На пазара има столчета за новородени, които са от група 0 и са предназначени за мъниците под 10 кг. Следващата група е 0+, т.е. от 0 до 13 кг. Групите I и II са съответно за деца между 9-18 кг и между 15-25 кг. 

Последната група III е за по-големите момчета и момичета, за които има специални седалки, които да се поставят в автомобила. Те са подходящи за малчугани с тегло между 22 и 36 кг. Дори по-големите деца е добре да пътуват в пригодено за целта столче, защото то осигурява допълнителен комфорт и сигурност при резки маневри при непредвидени ситуации на пътя.

Системата ISOFIX

Когато избирате столче е добре то да разполага с стандартизираната система за бърз и лесен монтаж в колата. Почти всички автомобили, произведени след 2006 г., разполагат с ISOFIX . Европейската система включва два стандартни конектора и горна система за заключване, която е поставена зад облегалката на столчето. 

Всъщност предимствата са, че така се намалява рискът за неправилен монтаж на детската седалка. Това автоматично повишава безопасността на детето и предотвратява вероятността столчето да се размести по време на движение. 

Правила за безопасност

Новородените деца до 1 годинка пътуват по-сигурно в столче с лице, обратно на движението. По тази причина моделите са пригодени за монтиране както на задната, така и на предната седалка.

От 1 до 4 години мъниците също са задължително в столче и с помощта на системата ISOFIX, то ще е монтирано стабилно, за да е обезопасено детето при евентуален страничен сблъсък и максимално да са защитени гърба, врата и главата. Постига се и чрез 3 или 5-точкови защитни колани, с които разполага всеки подобен продукт. 

След 4-годишна възраст до достигане на 150 см малките момиченца и момченца са в специални седалки, а предпазните колани им гарантират защита. Определяща тук е височината на детето, а не килограмите, защото фабричните колани на автомобилите са така проектирани, че да са функционални при пътници над този ръст.

При правилно монтиране и поставяне на коланите, бебето или малкото дете вътре не би трябвало да може само да излезе от столчето. В противен случай или не са спазени правилата за безопасно закопчаване или не сте взели правилния размер продукт за вашето дете. Експертите по сигурността съветват разстоянието между колоните и тялото да не е повече от два пръста.

На страницата на Kidso.bg ще намерите висококачествени детски столчета за кола на разумни цени. Всички артикули отговарят на международните стандарти за качество и изисквания към стоките за най-малките.

0
, обновено на 15/04/2021
публикувал: News359.bg