Как да изберете болницата, в която ще родите?

Как да изберете болницата, в която ще родите?

Кое е мястото, подходящо за най-важния ден в живота ви? Има ли достатъчно обособени зони за естествено раждане? Има ли достатъчно специалисти в готовност? А място за вашия съпруг, който да прекара нощта в болницата?

Каквото и да очаквате, не го оставяйте на случайността. Всъщност посочените по-горе фактори не винаги са ключови, но ето как да изберете болница за раждането на вашето дете. Важно е да сте подготвени!

Къде е лекарят?

Разбира се, че вашият лекар има значение. Но в зависимост от вашия термин и неговия график за дежурство, той може да не е този, която ще ви помогне с раждането на бебето. Това може да е друг лекар от отделението или дори такъв, който работи в болницата през нощта, някой, когото никога не сте срещали преди.

В допълнение към лекаря, в чиито ръце сте, вашето обкръжение може значително да повлияе на това колко удобен ще бъде процесът ви на раждане като цяло. В края на краищата, дори ако вашият термин съвпадне с раждането, през по-голямата част от времето вие ще бъдете под грижите на болничния персонал. Ето защо е важно да бъдете в приятна, успокояваща и подкрепяща среда, каквато е например средата в Акушеро-гинекологична болница АГ Селена.

Започнете с основите

За съжаление „през 2019 г. не можеш просто да отидеш някъде“, казва Нийл Шах, доктор по медицина, асистент по акушерство и гинекология в Харвардското медицинско училище. Вашият застраховател диктува лекарите, които ще покрива, и следователно болниците, които са на разположение за вас. Други фактори, например къде живеете и вашата конкретна здравословна ситуация, също могат да ограничат избора ви.

Обмислете плана си за раждане

Отвъд задължителните неща, помислете как предвиждате своето преживяване. Някои болници са по-добри за естественото раждане от други. Някои имат правила, които ограничават посетителите.

„Шокираща е идеята, че болниците могат да бъдат толкова различни“, казва Джил Арнолд, консултант по майчинство и член на редакционния консултативен съвет на Института за подобряване на перинаталното качество. Но всъщност те са толкова различни, колкото идеята на всеки човек за това какво е „перфектно“ преживяване.

„Всичко се свежда до това, с което се чувствате комфортно“, казва Арнолд. За да избегнете неприятни изненади, направете някои изследвания, обадете се на информационната линия на посетителите на болницата и попитайте за всичко, което ви интересува.

Какво да търсите в болницата?

Ето и най-важните фактори, които трябва да имате предвид при избора си на болница.

Адекватен персонал

„Ще избегнете магистралата, ако знаете, че има много трафик“, казва Шах. По същия начин бихте искали да избегнете претоварена болница с твърде много пациенти и недостатъчно персонал. Вероятно е трудно да се каже, но можете да получите представа, като погледнете колко добре се управлява всичко, казва Шах. Чувствате ли се комфортно със съотношението персонал към пациент, включително през извънработни часове и почивни дни? Ясно ли са показани и организирани задачите на медицинската сестра? Когато посещавате, служителите изглеждат преуморени или заредени с енергия? Обърнете специално внимание на медицинските сестри, казва Арнолд.

Ефективно управление

Докато специално избраният лекар се грижи за родилката, персоналът вероятно се грижи за трима или четирима други пациенти едновременно. „Извън стаята ви се случват всякакви други неща, които влияят на грижите ви“, казва Шах. Персоналът, който „е в състояние да управлява всичко това добре, като се увери, че точният пациент има подходящата медицинска сестра в точния момент, прави всичко различно и по-добро.“

Той добавя, че болницата на много основно ниво е като ресторант. Невероятно внимателен сервитьор или готвач не е единственият фактор, който ще определи вашето хранене. По подобен начин той казва: „Можете да имате най-добрия лекар с наистина добри намерения - и все пак нещата да се объркат, защото болниците, все пак, са по-трудни за управление от ресторантите.“

5
, обновено на 17/10/2019
публикувал: News359.bg