Как да изберем бюро за детска стая?

Как да изберем бюро за детска стая?

В началото може да изглежда, че е много лесно да се избере бюро за детска стая за ученик. За тази цел ще трябва да изберете бюро, което харесвате по форма и цвят. Въпреки това, ако искате масата да бъде най-удобна за детето ви, изборът трябва да не вреди на здравето и правилната стойка на детето. Ето защо със сигурност трябва да се вземат предвид някои важни аспекти на избор. В този пост ще разберете кои са основните критерии, по които е необходимо да изберете работна маса за ученик.

 

Размери и височина на масата

Масата най-често се използва от ученика не само за четене или писане, но и за моделиране и рисуване. В по-голяма възраст – за изработване на проекти. Поради тази причина е важно да се вземе предвид размерът на плота. По правило размерите на работната равнина на бюрото са най-малко 1 метър ширина и 60 сантиметра дълбочина. Височината на масата зависи от възрастта и ръста на детето. Не трябва да забравяме, че позата на ученика се развива през целия учебен етап, поради което височината на масата винаги трябва да е подходяща за височината на детето.

Важно е да изберете стол с възможност за регулиране на височината на седалката. За да се контролира как височината на масата съответства на височината на ученика, е необходимо да поставите ученика на масата и да погледнете как се огъват ставите. Лактите и коленете под прав ъгъл трябва да са огънати, докато краката със сигурност трябва да докосват пода. Не забравяйте за разстоянието от коленете до плота на масата, което трябва да бъде най-малко 15 см. нивото на външния ъгъл на окото.

 

Форма на масата

Когато купувате бюро за ученик, е необходимо преди всичко да решите на какво място ще бъде в стаята.

Има 4 вида маси за писане, относно формата:

  • Обикновена правоъгълна маса. Най-често срещаният и достъпен вариант е правоъгълна маса без шкафове и рафтове. Ако желаете, можете да добавите шкаф или чекмеджета в долната част. Една обикновена маса ще заема много малко място в стаята, но основното й несъвършенство е липсата на място за компютър, което често е необходимо на съвременния тийнейджър.
  • Г-образна маса. Такава маса ще заема много място в стаята, но е много по-гъвкава от обикновената правоъгълна маса. Една част от плота може да се използва за четене и писане, а другата част може да се използва за поставяне на компютър, клавиатура и високоговорители. Г-образното бюро е идеално за семейства с 2-ма ученици на приблизително същата възраст. В този случай те могат да вършат домашната си работа едновременно, без да си пречат.
  • Ъглова маса. Най-често се поставя в ъгъла на стаята, тъй като това ще спести много място. Въпреки компактността, ъгловите маси имат значителна работна равнина. Под плота можете да поставите шкафове и чекмеджета за съхранение на канцеларски материали, тетрадки и книги. Ако сте взели ъглова маса, в този случай е наложително да се погрижите за допълнителното осветление на работната зона. Ако е възможно, по-добре е да инсталирате масата по-близо до прозореца.
  • Маса-трансформатор. Трансформиращата се маса се счита за по-универсална. Може просто да се приспособи към ученика, така че такава маса ще издържи много години. Друга отличителна черта на такова бюро е регулируемият ъгъл на наклон на плота на масата. Недостатъкът на тази маса е високата й цена, както и факта, че не можете да поставите компютър на нея.

 

Надеждност

Когато избирате маса за писане за ученик, по-добре е да изберете визия със заоблени ъгли, особено в ранна училищна възраст. Това несъмнено ще помогне против наранявания, тъй като детето може да се нарани или да се удари на заострените ъгли. Също така трябва да разберете от продавача доколко боята или лакът, с които производителите са покрили масата, са безопасни за здравето на детето.

 

Материал и цвят

Производителите предлагат различни материали за производството на бюра: пластмаса, дърво, ПДЧ, МДФ и др. Пластмасовата маса е лека и евтина, но този материал може да има неприятна миризма и да бъде вреден за здравето. Дървото е по-екологичен материал, но цената на тези маси е висока. Маса от ПДЧ струва по-малко от маса, изработена от дърво и не вреди на здравето на ученика. Но няма нужда да спестявате пари и да избирате евтино ПДЧ за детската маса, защото набъбва от влагата, а също така се деформира силно дори от лек удар. Типът маса за писане от МДФ е по-търсен и по-евтин от масива, но по-скъп и по-траен от ПДЧ.

 

По време на периода на обучение ученикът седи на бюрото дълго време. Поради тази причина е необходимо да изберете бюро, което ще бъде най-универсалното и удобно за детето. То трябва да отговаря на абсолютно всички условия за безопасност.

0
, обновено на 20/02/2023
публикувал: News359.bg