Безплатни пломби по здравна каса – какво трябва да знаем?

Безплатни пломби по здравна каса – какво трябва да знаем?

Грижата за зъбите е от съществено значение за цялостното ни здраве. Редовните профилактични прегледи и навременната стоматологична помощ могат да предотвратят сериозни усложнения и да ни спестят значителни финансови средства. В България, както и в много други държави, здравната каса покрива определени стоматологични услуги, включително поставянето на пломби. Но на колко безплатни пломби имаме право всяка година? Нека разгледаме този въпрос по-подробно.

Какво покрива здравната каса при стоматологични проблеми?

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предоставя определен пакет от стоматологични услуги, които са достъпни за всички здравноосигурени лица. Този пакет включва:

  • Профилактични прегледи: Редовните профилактични прегледи са от изключителна важност за ранното откриване на стоматологични проблеми и тяхното своевременно лечение.
  • Лечение на кариеси: Поставянето на пломби за лечение на кариеси е една от най-често покриваните от здравната каса процедури.
  • Вадене на зъби: В определени случаи, когато зъбът е силно разрушен или причинява сериозни проблеми, здравната каса покрива и неговото вадене.

На колко безплатни пломби имаме право?

Кратък отговор: Има ограничение до 3 процедури по здравна каса годишно, които може да бъдат поставяне на пломби.

Въпреки това, е важно да се отбележи, че здравната каса покрива само стандартните видове пломби и лечението на кариеси в определени стадии. Ако имате нужда от по-сложни стоматологични процедури, като например лечение на коренови канали или поставяне на корони, ще трябва да доплатите разликата.

Какво трябва да знаем още?

  • Възрастови ограничения: Някои стоматологични услуги се покриват изцяло от здравната каса само за деца и юноши до определена възраст.
  • Видове пломби: Здравната каса покрива поставянето на стандартни амалгамни или композитни пломби. Ако желаете естетични пломби от различен материал, ще трябва да доплатите.
  • Допълнително осигуряване: Някои допълнителни здравни осигуровки предлагат по-широк обхват на стоматологични услуги и по-големи отстъпки.

Заключение

Въпреки че здравната каса покрива основните стоматологични услуги, важно е да поддържаме добра устна хигиена и да посещаваме редовно зъболекар. Това ще ни помогне да предотвратим появата на кариеси и други стоматологични проблеми и да запазим зъбите си здрави за дълго време.

Забележка: Информацията в тази статия е с информативна цел и не може да замести консултацията със стоматолог. За точна и актуална информация относно покритието на стоматологични услуги по здравна каса, моля, обърнете се към Вашия зъболекар или към Националната здравноосигурителна каса.

0
, обновено на 27/09/2024
публикувал: News359.bg