6 Съвета при SEO консултация

6 Съвета при SEO консултация

SEO консултацията не е просто разговор между SEO експерта и потенциалния клиент. Всъщност, тя е ключов елемент в изграждането на максимално печеливша и успешна стратегия по оптимизация на магазин, сайт, блог или какъвто и да е друг тип платформа в интернет. Важно е да сте наясно не само какво представлява SEO консултацията, но и как се провежда тя, каква е основната й цел, а и най-важното – как да извлечете максимума от нея.

Какво представлява SEO консултацията?

SEO консултацията е събеседване между клиент и SEO експерт или мениджър в дигитална агенция (задължително със SEO познания, а не само с административни отговорности). Тя предоставя шанса на клиента да се запознае със състоянието на своя сайт по отношение на неговото представяне в търсачките. В допълнение, по време на консултацията се проследяват основните проблеми, свързани с оптимизацията му, както и евентуалните възможности за нейното подобряване. Консултацията не е точно чертаене на конкретен SEO план, а само изброяване на опциите, които вие имате като собственик на страница или магазин.

6 Насоки за вашата SEO консултация

Ако ви предстои SEO консултация, добре е да се подготвите с въпроси и дори теми за разговор предварително. Имайте на предвид, че някои дигитални агенции са склонни да определят фиксирано време, в рамките на което максимум да приключи срещата. Използвайте го максимално и в името на развитието на вашия бизнес, като:

  • Предварително определите целта, с която сте избрали услугата SEO консултация. Защо сте там? Искате тепърва да оптимизирате сайта или вече това е сторено, но резултатите не са задоволителни? Искате повече продажби или целите да подобрите репутацията на бранда в мрежата си?
  • Отидете на срещата с конкретни въпроси. Спокойно си изкарайте листчето с тях и си ги задайте на експерта. Няма нищо срамно в този „пищов“, а и в крайна сметка консултацията не е толкова изпит за вас като клиент, колкото за SEO специалиста. Той трябва да покаже знания и опит, като общо взето ви впечатли, за да се спрете на неговите услуги и съдействие.
  • Говорете за пари, без да се притеснявате. Все пак, това е бизнес, а финансите играят основен фактор в него. Същевременно, нашият съвет е предварително да направите проучване относно ценовата тарифа на различните SEO услуги. Бъдете нащрек за крайно завишени, респективно занижени цени по сравнение със средните за пазара. Старайте се да търсите златната среда в това отношение. И не забравяйте, че SEO оптимизацията е дългосрочна инвестиция, така че по-високият разход за нея си заслужава.
  • Поискайте пълен анализ на вашия сайт. С този анализ предварително ще знаете на какво ниво е SEO-то на вашата страница. Ако не знаете къде точно се намирате, няма как да разберете и накъде да тръгнете. Нещо повече – в някои отношения вашият сайт може да е в добро състояние и те на практика могат да се избият като разход, ако търсите цялостна SEO услуга.
  • Препоръчително е да изберете SEO консултация на живо пред тази по телефона. Втория вариант е удачен единствено и само ако имате достатъчно познания в областта и можете да изговорите нещата не толкова в детайли, а базово. Ако не разбирате изобщо от SEO и от маркетинг в дигиталната среда, най-добре е по време на консултацията да ви обяснят в движение за отделните им специфики.
  • Поискайте гаранции. Обещания може да дава всеки. Плануването е добро нещо, но само ако сте сигурни, че всяка точка от стратегията ще се изпълни в максимално добра степен. Пълни гаранции обаче в диджитал средата няма. Тук нещата са крайно динамични, конкуренцията обикновено е изключително жестока и евентуални спънки в хода на процеса могат да се появят по всяко време. Добра е обаче гаранцията за вас да знаете, че вашият SEO човек или екип ще е готов да се изправи срещу новопоявилите се проблеми.

SEO консултацията е прекрасен момент за поставяне на трайни отношения между оптимизатора и клиента. Възползвайте се от тази възможност максимално, за да се убедите, че сте попаднали на правилния експерт или агенция.

Източник: Humerson

0
, обновено на 15/02/2022
публикувал: News359.bg