5 причини да изберем верижен трактор за стопанството

5 причини да изберем верижен трактор за стопанството

Продоволствената сигурност на земята трябва да се гарантира. А най-сигурният начин за гарантирано изхранване на все по-нарастващото население на земята е увеличаване на продуктивността в селското стопанство.

В тази връзка все по-често в земеделието чуваме да се говори за почвата. Това е така, тъй като именно тя е в основата на земеделското производство и също като живия организъм, тя може да бъде “здрава и продуктивна”, но може и да “заболее”. 

Правилната обработка на почвата може да увеличи дебелината на плодородния запас, но и да запази повърхностния слой, в който се натрупва органичното вещество. А това пък ще доведе до по-здрава и продуктивна почва, която е с потенциал и възможност да произвежда повече растения за увеличаващото се население.

Как може да се постигне всичко това? Отговорът не е еднозначен - някои ще кажат чрез регенеративно земеделие, торове, борба с вредители и т.н. И това е така, но не бива да забравяме и селскостопанската техника, която с години става все по-модерна, но и щадяща почвата. 

Една такава щадяща почвата машина е верижният трактор, към който все повече ферми и стопани се насочват в годините при избора на нова земеделска техника. 

Какво обаче трябва да знаем за този вид машини и защо да изберем този тип техника пред тежкотоварната - конвенционална такава?

Верижният трактор в 5 причини

Верижните трактори за разлика от колесните са решението при избягване на почвеното уплътняване и преуплътняване, водещо до намаляване на плодородието. Именно намаляването на налягането върху почвата е само едно от многото предимства на верижното задвижване на колелата. Действително, когато машината е екипирана с вериги и правилни гуми, теглото на трактора се разпределя върху много голяма като размери площ, което води до точно това намалено налягане.

Но нека бъдем по-конкретни.

  1. Верижното задвижване на тракторите позволява значително да се намали налягането върху почвата, увеличава се теглителната сила и запазва компактността на машината.

  2. Те намаляват значително разходите за гориво, добавят стойност в стопанството и гарантират икономия.

  3. Благодарение на своето деликатно отношение към почвата, това се отразява благоприятно върху нейното плодородие, което пък допринася за по-добрите резултати от земеделските култури. 

  4. Ако изберете верижен трактор, вие си гарантирате един по-широк прозорец за провеждане на различни мероприятия на нивата, заради голямата проходимост на този вид техника. Като например, ако разполагате с преовлажнени площи, няма опасност от затъване на машината.

  5. Този тип техника разполага с гумени вериги, които имат по-добро сцепление с повърхността и по този начин върху почвата може да бъде предаден по-голям въртящ момент, което увеличава теглителната сила и скоростта на движение.

Лидерът при верижните трактори

Американският производител на земеделска техника Case IH е един от основните лидери при този тип техника, благодарение на своите над 20 години опит в създаването и усъвършенстването на своята верижна технология. 

Официалният вносител на марката в България е Тайтън Машинъри, които предлагат широко портфолио от модели верижни агромашини, сред които сериите Quadtrac и Magnum Rowtrac.

Персонална оферта

Ние сме наясно, че всяко едно стопанство е уникално и има свои нужди. Свържете се с експертите от Тайтън Машинъри и те ще ви изготвят специална персонална оферта за най-подходящия верижен трактор, който да е съобразен с вашите конкретни нужди. 

Изпратите ни онлайн запитване или ни потърсите на кратък телефон *4040 още сега!

5
, обновено на 13/12/2022
публикувал: News359.bg