5 популярни златни монети и тяхната история

5 популярни златни монети и тяхната история

Когато стане дума за инвестиционно злато, монетите са една от предпочитаните опции. Те предлагат значителни предимства, в това число запазване на стойност, лесна покупко-продажба, както и липсата на нужда от специална поддръжка.

Ако и вие сте решили да диверсифицирате своето инвеститорско портфолио или търсите начин да спасите спестяванията си от увеличаващата се инфлация, вероятно вече обмисляте покупката на златни монети. Вижте 5 от най-популярните монети, създадени в реномирани световноизвестни рафинерии, които ще намерят достойно място във вашата колекция. 

Крюгеранд, Южна Африка

Най големите залежи на злато в света са открити в Република Южна Африка през далечната 1886 г. Още един интересен факт е, че за да разшири пазара си до малки инвеститори, Южноафриканския монетен двор проектира първата модерна монета в света: Крюгеранд (Крюгерранд).

Южноафриканският Кругерранд е първата монета в света, която съдържа точно 1 тройунция злато и първата златна монета, която не е предназначена за вътрешна търговия. Деноминацията "кругеранд", носи името на президента Пол Крюгер, е създадена специално за тази нова монета, за да ѝ даде статут на законно платежно средство. 

Това иновативно изобретение се радва на значителен интерес. До 1974 г. годишният тираж на монетата достигна милиони, а десетилетие по-късно Крюгерранд вече представлява около 90% от световния пазар на златни монети.

Златен орел, САЩ 

Златна монета Американски Орел (American Eagle) е създадена от монетния двор на САЩ през 1986 г. Американският орел е изсечен от 22 каратово злато (916,7 чистота) и има номинална стойност от 50 долара. Монетата съдържа 31,1 грама чисто злато, а остатъкът се състои  от сребро (3%) и мед (5,33%).

Днес това е най-купуваната златна монета от американските инвеститори, но също така се радва и на голяма популярност в глобален мащаб. Периодично дизайнът и бива променен, което я прави атрактивна не само за инвеститорите, но и за колекционери.

Златен Канадски кленов лист, Канада

Съседите на САЩ също могат да се похвалват с една от най-популярните в глобален мащаб  златни монети - Канадския кленов лист (Canada Gold Maple Leaf). Името на монетата, разбира се идва от популярния канадски символ, който може да се види от едната ѝ страна. От другата стои ликът на британската кралица Елизабет II. Създадена през 1979, днес тази монета може да се открие в различни размери. 

Златна китайска панда, Китай 

Официалният монетен двор на Китайската народна република произвежда китайската златна панда от 1982 г. През десетилетията златната серия е на върха на предложенията за монети от азиатски произход. Както се досещате от името, на монетата е изобразена панда - животното превърнало се в символ на Китай. Монетата съдържа 999.9 чисто злато и тежи 30 гр., като може да се открие в широк диапазон от размери, обхващащи от една тройунция до 1/20-та от унция.

Мексиканска златна Либертад, Мексико 

Въвеждането на златната монета през 1981 г. я направи достъпна в размери 1/4 унция, 1/2 унция и една унция. На лицевата страна на Libertad е изобразен мексиканският герб, а на обратната страна е изобразен Ангелът на независимостта. Този ангел с голи гърди е едно от най-емблематичните изображения, които се появяват на монета.
Тези златни монети се радват на високо търсене и ако все още не сте ги добавили във вашата колекция, време е да се замислите. Не забравяйте винаги да купувате инвестиционно злато от търговци с доказана репутация, които могат да гарантират произхода и качеството на златните монети.  

5
, обновено на 28/02/2022
публикувал: News359.bg