3 Полезни съвета за пенсионното осигуряване, с които да се заловите още сега

3 Полезни съвета за пенсионното осигуряване, с които да се заловите още сега

За мнозина материята е сложна, а подготовката за пенсиониране се оказва сериозно предизвикателство.

Ако искате да избегнете голяма част от притесненията при достигане на възраст за пенсиониране, започнете да планирате и да се подготвяте още сега. Всеки следващ ден се явява загуба на време, имайки предвид и материята, която се оказва доста сложна за по-голяма част от хората.

Може би считате, че Ви е нужен специалист – това в момента е изключително лесно и може да получите услугата консултация пенсионно осигуряване онлайн. Тя протича в три бързи стъпки – изчисляване на прогнозна пенсия, съвети за балансиране на партидите в отделните стълбове, прехвърляне на партиди с цел по-добра доходност.

За предпочитане е трудоемките изчисления да бъдат възложени на експерт в областта, за да сте спокойни, че бъдещето Ви е в сигурни ръце.

Следвайте и тези професионални съвети, за да се подготвите адекватно за предстоящото ви пенсиониране:   

1. Пълно осигуряване

Когато някои от нас са били принудени да работят на минимална заплата, можем да кажем, че не е имало вариант за изход от ситуацията. Във всеки следващ момент обаче трябва да се стремим да се осигуряваме върху по-високо, и преди всичко – върху действителното си възнаграждение.  

Резултатът от тази мярка е положителен на по-късен етап, било заради това да се използва правото на обезщетение при временна неработоспособност и т.н., или най-вече защото това ще рефлектира върху формирането на размера на пенсията.

2. Допълнително задължително осигуряване

Родените след 1-ви януари 1960 г. се осигуряват и по втория стълб на осигурителната система. Обикновено това става в универсален пенсионен фонд, с изключение на работещите в първа или втора категория труд, които се осигуряват в професионален пенсионен фонд.

Желателно е Вие сами лично да сте избрали съответния фонд, в който имате намерение да се осигурявате. Ако пък не сте наясно къде сте разпределен служебно, информирайте се и следете непрекъснато за натрупаната парична сума, условията за получаване на пенсия, нейния размер и други важни параметри.    

3. Архив на удостоверения и трудови книжки

Забързаното ежедневие рядко ни оставя възможност да подредим и архивираме грижливо наличните си документи. Въпреки това, превърнете тази задача в приоритет!

Съхранявайте задължително своите трудови книжки, както и удостоверения за осигурителен стаж и доход, договори или фишове. Помнете, че след години, да се борите с каузата за възстановяване на трудовия и осигурителен стаж е почти обречено начинание, а ефектът е трудно да бъде предвиден.   

Данните могат да бъдат открити и в Регистъра на осигурените лица в НОИ, поне след 01.01.1997 г., но често се случва и да липсват такива за дадени периоди, което означава, че е необходимо да бъде издавано отново удостоверение и да се търсят следите назад във времето.

Препоръката да контактувате с доверен експерт е валидна във всеки момент, ако имате потребност от пенсионна консултация или промяна на фонд за допълнително осигуряване.

Посетете Crediport.bg, за да достигнете най-доброто финансово решение за Вас преди пенсиониране.

5
, обновено на 01/06/2022
публикувал: News359.bg