Защо среброто потъмнява?

Защо среброто потъмнява?

Ако някога сте притежавали сребърни бижута, знаете, че с течение на времето те губят блясъка си и почерняват.

Сребърните бижута, които са изложени на въздействието на въздуха и влажността, с течение на времето потъмняват. Причината за това е, че другите метали в сплавта (обикновено мед) реагират с влагата и сярата във въздуха. Те се свързват със среброто по химичен път и предизвикват обезцветяване. Ако среброто ви е изложено на въздействието на химикали, като грим , парфюм, лосиони, спрейове и почистващи препарати, то може да потъмнее още по-бързо.

Предотвратяване на потъмняването на среброто

Всички сребърни изделия с течение на времето потъмняват, независимо от качеството или цената. Въпреки че не можете да го предотвратите, със сигурност можете да забавите процеса.

Съхранение: Един от основните начини за това е да съхранявате сребърните си бижута така, че да не са изложени на въздействието на въздуха. Можете да съхранявате среброто в херметически затворени торбички. Добра идея е в торбичките да се добавят лентички против потъмняване. Това предотвратява потъмняването. Можете също така да съхранявате среброто в кутия за бижута с ограничено достъп на въздух или друг метод за съхранение с ниска влажност.

Химикали и експозиция: След като носите бижутата си, не забравяйте да ги почистите, преди да ги съхранявате. Телесните масла и други елементи могат да се натрупат върху повърхността на среброто и да ускорят потъмняването. Добра идея е да отстранявате всички сребърни бижута преди контакт с вода, като плуване и вземане на душ. Дръжте далеч от домакински химикали, телесни течности или всякакви съдържащи сяра предмети като латекс, вълна и лук. Не влизайте в контакт и с гримове, лосиони или козметични продукти. Винаги добавяйте сребърните си бижута последни.

Поддръжка: Когато миете среброто си, използвайте топла вода и сапун, за да измиете изделията внимателно. Подсушете с мека кърпа, за да отстраните петната от суха вода, и съхранявайте внимателно. Полирането на сребърните ви бижута е друг добър начин да забавите скоростта на потъмняване.

То вече е потъмняло, какво да правя сега?

При потъмняло сребро най-добрият начин за премахване на грозното черно покритие е да полирате сребърните бижута. Съществуват няколко различни начина за полиране:

Използвайте почистващ препарат за сребърни бижута. Нанесете малко количество върху мека кърпа и нежно полирайте среброто няколко пъти. След това измийте среброто с топла вода, като изплакнете почистващия препарат.
Използвайте кърпа за полиране на сребро. Когато полирате среброто с кърпа, избягвайте да търкате с кръгове, тъй като това може да подчертае драскотините. Вместо това търкайте среброто напред-назад.
Направете професионално почистване на среброто, като го занесете на бижутер.
Поставете сребърните си бижута в съд за почистване на сребро.
По-безопасна алтернатива е да си приготвите сами домашна среда за почистване на сребро. Ето един от начините да го направите:

За целта застелете купа с алуминиево фолио, добавете сода за хляб и сол и залейте с вряла вода. Добавете малко бял оцет. Накиснете среброто за няколко минути. След като потъмняването е отстранено, извадете бижутата и ги избършете. Това е бърз, достъпен и много лесен начин да възвърнете блясъка на среброто си.

Има много други начини да си направите сами разтвори за почистване на сребро в домашни условия. Те обикновено са безопасни, тъй като съдържат невредни съставки.

 

0
, обновено на 06/06/2022
публикувал: News359.bg