Защо служителите Ви напускат?

Защо служителите Ви напускат?

Защо служителите ми напускат? Това е въпрос, който сигурно преследва не малко мениджъри и собственици на компании в безсънните им нощи. И с право те е притесняват, тъй като постоянното текучество на персонала в крайна сметка оказва негативно влияние върху цялостното представяне на компанията и значително намалява шансовете  за растеж и развитие.  

За да поставите край на тази неприятна ситуации и за да задържите ценните служители в своя екип, на първо място, трябва да помислите какво кара хората да напускат. За да Ви бъдем полезни в това начинание, сме обобщили част от най-често срещаните причини служителите да сменят работното си място. Прочетете ги внимателно и помислете дали някои от тях не важат за вашия собствен екип.  

Служителят се чувства недооценен 

Това е може би една от най-често срещаните причини за напускане на работа. Тук не става дума за недооценяване от гледна точка на паричното възнаграждение, а по-скоро, че приносите за компанията и успешно изпълнените задължение не са поощрени. Може и да Ви се струва като нещо дребно, но оказва се, че похвала на служител за добре свършената работа е от огромно значение за неговата мотивираност  и отдаденост в работния процес. Затова постарайте се винаги да подчертавате приноса на отделните служители за фирмата, да поощавяте тяхното развитие, а това от своя страна ще ги стимулира те да се чувстват, че са на правилното място. Направени проучвания сочат, че особено младите хора са склонни да се ангажират дългосрочно с компании, в които техният труд е оценен.  

Възнаграждение и придобивки  

Разбира се, не можем да пренебрегнем и въпроса за заплащането и социалните придобивки. Не е тайна, че служителите разчитат на месечните си приходи, за да осигурят добър живот на себе си и на семействата си. Затова, ако открият работна позиция с по-висока заплата за същите умения и продължителност на работното време, възможно е да напуснат. Приоритет да собствениците е да осигуряват заплати, които отговарят на общото ниво за сектора, а също и да са съобразени с личното представяне на служителя.  

Възможно е да бъде създадена отделна бонус система или система за социални придобивки, от които екипът Ви може да се възползва. Например, ако служителите работят с компютри, тогава може да станете корпоративен клиенти на оптика, която да им предоставя по-добри цени при закупуване на очила. Има безброй други възможности, от Вас се изисква да помислите от какво имат нужда служителите и да го вкарате в действие.  

Липса на възможности за кариерно израстване  

Още една от причините служителите да напускат, това е невъзможността да израстват във фирмата. За разлика от времето, когато хората започваха работа и се пенсионираха в една и съща фирма, днес те все повече търсят нови хоризонти и кариерни предизвикателства. Затова осигурете възможност на служителите Ви да се развиват професионално и да стават все по-добри в уменията си. Поставяйте им нови отговорности, разнообразявайте работата им. По този начин бихте ги мотивирали да останат в компанията и да катерят стъпалата, вместо да търсят ново работно място. 

Липса на добра организация в компанията 

Да създадете организация, особено когато работите с голям екип - може да се окаже трудна задача. Но това не означава, че е невъзможно. Липсата на организация относно разпределението на задачите и процесите в компанията, в крайна сметка може да доведе до голямо напрежение за всеки от членовете на екипа. Комуникацията става още по-трудна, а от там и изпълнението на работните задължения. За някои служители това може да е сериозна пречка, която да доведе до подаването на молба за напускане. Ваша отговорност като мениджър е да създадете работещи канали за комуникация и добра организация на процесите. Да, нелека задача, която обаче ще Ви се отблагодари. 

Не сте наели подходящия кадър 

Понякога причината за текучеството се крие в това, че просто не сте наели подходящия кадър за дадена позиция. Може да сте избрали човек, който няма достатъчно опит или пък не се вписва в екипа. Много скоро грешният подбор на персонала, ще се окаже причина екипът Ви да намалее. Работодателите трябва да са наясно колко отговорен е този процес, а когато изпитват затруднения да открият подходящ кандидат, да се обърнат към агенция за подбор на персонала, като Европа Консулт. Тези агенции са специализирани в откриването на квалифицирани кадри, които да бъдат чудесно попълнение към екипа на Вашата компания.  

5
, обновено на 27/05/2020
публикувал: News359.bg