Защо посещаването на частно училище може да има ключово значение за развитието на едно дете?

Защо посещаването на частно училище може да има ключово значение за развитието на едно дете?

Изборът на образователна институция след 11-ти клас е в действителност един от важните избори за един ученик и не се препоръчва да се подценява. От избора на училище зависи не само образователното развитие на ученика, но и реализацията му в кариерен аспект.

Международните частни училища увеличиха популярността си през последните години и в България. Това се дължи в голяма степен на факта, че вече все повече родители оценят стойността, която носи качественото образование. 

Всеобща истина е, че знаенето на чужд език предоставя възможности за успешно кариерно развитие в редица сфери. В програмите на частните училища е заложено интензивното изучаване на чужди езици. 

Поради тази причина и те са предпочитана опция за всички родители, които искат да осигурят на децата си добра кариерна реализация.

По същия начин както е при преподаването в частните гимназии. Има няколко причини, поради които си заслужава да изберете да запишете своя ученик в частно училище. 

Една от тях е фактът, че методите на обучение помагат на учениците да постигнат успехи не само в образователното, но и в личностното си развитие.

Освен ефективно усвояване на знания и постигане на отлични резултати на изпитите, друг приоритет на учебните програми на частните училища е помагането на учениците да изградят като личности.

Ако сте раздвоени пред избора кое да изберете- частно или държавно училище, то в следващите редове ще ви изброим накратко плюсовете и минусите на едното и другото, както и особеностите на всеки тип училище.

Топ предимства и недостатъци на частните езикови училища:

Възможности за образование и кариера в чужбина

Едни от частните езикови в България са 

IB училищата. Това са международни частни училища със засилено обучение по избран чужд език, следващи международна бакалавърска програма, наречена IB (International Baccalaureate).

Предлагат на своите възпитаници дипломна програма, която им предлага възможността да получат световно призната квалификация след завършването си. 

Международната IB диплома е призната в едни от най-престижните университети в света. Всеки ученик, който е завършил IB дипломната програма може да се освободи от явяването на някои изпити при кандидатстването си в някои от известните чуждестранни университети.

Личностно развитие и свобода на избора

Личностното развитие е едно от нещата, на които не се обръща такова внимание в държавните училища така, както в частните езикови училища.

Друго нещо, които отличава частните от държавните училища, е гъвкавостта и свободата на избор, които учебните им програми предлагат.

Частните училища предлагат на учениците си опция да избират кои предмети да са част от учебните им програми. Това помага на учениците да насочат усилията си към един или няколко учебни предмета, които най-много ги влекат и е идеална опция за всички ученици, които искат да се специализират в бъдеще в определена образователна сфера. 

Индивидуален подход в обучението

Най-добрите резултати в преподаването идват, когато се приложи индивидуализиран подход. Благодарение на него учениците могат да подобрят знанията и уменията си в определена насока.

Класовете в частните училища се състоят от малък брой ученици (до 15 ученика), което допълнително помага на преподавателите да обърнат внимание на всеки ученик и да отчетат ясно къде той изпитва затруднения в усвояването на учебния материал и кои са силните му страни.

Добри условия на обучение 

Атмосферата, която средата на едно училище създава, може значително да повлияе на обучението на учениците. Поради факта,че не разчитат на държавни субсидии, частните училища могат да предложат една модерна и добре поддържана база на своите ученици. 

Възпитаване на здравословни навици и морални ценности

Освен получаване на солидни знания в избрано образователно направление, учениците обучаващи се в частна езикова гимназия имат възможността да усвоят и морални ценности, които ще им помогнат да израстнат като пълноценни членове на обществото.

0
, обновено на 03/01/2023
публикувал: News359.bg