Защо не се наспиваме: Топ 5 най-чести причини

Защо не се наспиваме: Топ 5 най-чести причини

Сънят е интересна тема, върху която са правени редица проучвания. Защо спим? Колко време може да издържим без сън? Защо сънуваме? Тези въпроси от край време вълнуват човечеството, но отговорите на някои все още са по-скоро хипотези, отколкото напълно доказани твърдения. Въпреки това, едно нещо знаем със сигурност - качественият сън е от важно значение, за да може нашият организъм да си набавя необходимата почивка и да функционира правилно.

За съжаление, всеки е имал ситуации, в които не може да се наспи, а на следващия ден се чувства уморен и демотивиран да върши каквото и да било. В днешната статия сме събрали петте най-чести причини за лисата на качествен сън. Вижте кои са те и как да се преборите с тях:

  1. Неудобният матрак

Безспорно, на едно от челните места в класацията за врагове на добрия сън ще откриете неудобния матрак. Това, че матракът е неудобен, не означава, че непременно е стар или пък има някакъв дефект. Различните хора имат различни предпочитания относно твърдостта на матрака и ако не са проучили добре преди да го купят, е възможно да са се сдобили с неподходящ матрак. Обикновено по-тежките хора предпочитат по-твърди матраци и обратно. За да не изпадате в такава ситуация, обмислете какви са вашите предпочитания и изберете матрак, който напълно отговаря на тях. Ако обаче е време да подмените старите матраци, тогава вижте предложенията на Magniflex.bg (https://www.facebook.com/MagniflexBg/). В техния сайт ще откриете голямо разнообразие от качествени матраци, за да намерите перфектния за вас.

  1. Неподходяща възглавница

Възглавниците са едно страхотно изобретение на човечеството, което всяка нощ ни помага да спим по-добре. Освен в случаите, когато не сме избрали правилната възглавница. Най-сигурният признак, че имате нужда от нова, са честите болки и хващания в областта на врата, а също и че непрестанно се събуждате, за да наместите възглавницата. Най-добрият начин да изберете удобна възглавница е като я съобразите с позата, в която спите. Така ще сте сигурни, че тя ще даде необходимата упора на врата и гръбначния стълб и няма да изпитвате дискомфорт.

  1. Хъркащ партньор

Може да ви прозвучи забавно или дори несериозно, но това всъщност е една доста често срещана причина, заради която не може да спим вечер. Учените са изчислили, че ако партньорът ни хърка, ние губим около 1 час пълноценен сън на вечер.  Тук за разлика от матрака и възглавницата, не е толкова лесно да заменим “проблема”. Ако не искате да спите в другата стая, то най-добре е да се опитате да намерите решение. Лековете срещу този проблем са разнообразни - от дихателни упражнения до спрейове за нос. Потърсете заедно решение, което да е ефективно.

  1. Светлината в стаята

Какво правите преди да заспите? Вероятно повечето хора ще отговорят, че гледат телевизия или пък преглеждат имейли на лаптопа си. Светлината от тези уреди, особено, ако забравим да ги изключим, често е причинител на безсъние. Тя заблуждава мозъка ви, че още е ден и прави заспиването много по-трудно. Затова ви съветваме винаги да изключвате всякакви светлинни дразнители в стаята, а също и да пускате щорите или заветите, за да намалите светлината, която влиза отвън. Това със сигурност ще подобри качеството на съня ви.

  1. Безпокойството

На всички ни се е случвало да си легнем и точно когато затворим очи, в съзнанието ни да се появят притеснителни и мрачни мисли. А когато най-сетне успеем да заспим се събуждаме заради някой страшен кошмар. В случай, че това ви се случва често, вероятно има проблем, който ви безпокой. Ако се опитате да го пренебрегнете, по всяка вероятност той ще продължи да ви тормози. Затова най-добре е да споделите проблема с някого. По всяка вероятност, той ще ви помогне да намерите решение и да се почувствате по-добре.

Това бяха едни от най-често срещаните причини за липса на качествен сън. Ако и вас ви мъчи някоя от тях, вече знаете как да се справите с нея. Лека нощ и приятни сънища!

5
, обновено на 19/11/2019
публикувал: News359.bg