Защо готвачите носят бели престилки?

Защо готвачите носят бели престилки?

Защо униформите на готвачите са все в бял цвят? Защо панталоните им са толкова широки? За какво са им малките шалчета? Изобщо покрай професията на готвачите има много професионални тайни, които решихме да ви разкажем.

Така следващия път, като видите готвач с готварска престилка, голяма шапка и широки панталони ще сте на ясно защо ги носи.

Въпреки че днес готвачите носят много различни цветове дрехи в кухнята, отразявайки собствения им стил, типичната униформа, която свързваме с главния готвач е традиционната бяла униформа. Има слухове, че Наполеон е искал готвачите му да изглеждат, като войници и е ги карал да се обличат еднакво. Естествено, това облекло е еволюирало доста, докато стигне до сегашния си вид. Макар тези неща да не са доказани за Наполеон, промените предизвикани от Антонин Караме са абсолютен факт. Той е бил френски готвач, който е приготвял луксозни ястия за крале и за най-знатните особи в Париж през края на XVIII век и началото на XIX век. Той е променил цветовете на облеклото от сиво на бяло и няколко други главни готвачи са последвали примера му в техните кухни.

Днес вече не се спазват толкова строго традициите и много от готвачите се обличат както искат, като естествено някои елементи от традиционното облекло няма как да бъдат пренебрегнати и все още се носят. Тяхното значение обаче е практично, а не символично. Това са готварската престилка, шапката, куртката и др.

Защо готвачите носят бели куртки?

Якето на готвача има напълно практична функция. Макар и да има изключения от правилото, белият цвят все още е най-използваният. Логиката се крие зад факта, че бялото въпреки че се цапа видимо, то може да бъде лесно избелено, докато при другите цветове, това не може да стане. Ако те се накиснат в белина или се третират твърде усърдно с някой химикал за петна, те ще изгубят цвета си, като на това място ще остане бяло или жълтеникаво петно. Още един позитив за белите куртки е впечатлението, което те оставят, когато клиент на заведението ги види. Бялото е символ на чистота и спретнатост. Няма друг цвят, който да свързваме  толкова силно с чистотата освен ярко белия.

Друг позитив на белия цвят е неговото топлинно свойство. Той не поглъща така топлината, както останалите цветове, а какво знаем, в кухните може да стане доста горещо. Белите куртки на готвачите обикновено са с дълги ръкави, за да предпазват ръцете от горещо масло или други изгаряния. Най-често якето е и с два реда копчета, което е изключително функционално, защото може да се скрие петно, като се закопчае на външните копчета - така петното остава покрито. Двойният слой осигурява и допълнителна защита срещу топлина или изгаряния.

Дори копчетата на белите униформи са различни

Копчетата на сакото са много по-различни от тези, които са по ежедневните дрехи. Вместо метални или пластмасови копчета се използват френски тип копчета, които не се чупят и разшиват лесно. Освен това, те са и изключително лесни за разкопчаване, защото при готвачите е много важно да могат да се съблекат бързо при инцидент с огън. Не, че на пазара няма бели готварски куртки с обикновени копчета, но добрите сака са с френския тип.

Защо повечето готварски панталони са карирани?

Този принт и подобните на него буквално могат да погълнат петно. То си е там, само че не се забелязва изобщо. Служи за камуфлаж за мазни петна и заради това ще го видите толкова често в кухните. Самият принт е зрителна измама. Белите куртки имат двойно закопчаване, което да скрие петно, но при панталоните такова нещо не е възможно, поради тази причина и принтът е толкова важен. Освен това, готвачите лесно и бързо могат да сменят куртката си с нова докато са на смяна, но с панталоните също не е толкова лесна задача. Между другото готварските престилки са били създадени точно за да предпазват от замърсявания и петна, но за тях ще говорим по-долу.

А защо готварските панталони са толкова широки?

В кухните може да стане страшно горещо, каквато и вентилация да притежава помещението. Освен това, широките панталони дават възможност на готвачите да се движат с лекота, да се навеждат и клякат лесно. Панталоните на готвача често имат големи джобове, за да поберат кухненски инструменти или кърпи за ръце. Широчината им също помага и за предпазване от изгаряния.

Използват се леки памучни или смесени синтетични материали, понякога с тефлоново покритие, за да устоят на петна и предпазват от изгаряния. Плътно прилепнали панталони биха били много опасни в случай на горещо разливане на масло, тъй като тъканта ще държи топлината върху кожата. Прекалено широките панталони пък може да се закачат за някой от кухненските уреди или да се запалят, така че и тази крайност не е добър вариант.

За какво служат малките шарени шалчета около вратовете на готвачите?

За съжаление, този колоритен аксесоар вече е загубил функционалното си приложение и е само украса. Преди са служели за попиване на пот, когато в кухнята е ставало непосилно горещо. По този начин не се е налагало готвачът да търси кърпа и да губи време. Естествено, днес кухните имат вентилация и шарените шалчета се носят само от суета и традиция.

Престилките на готвачите

Бялата престилка има защитна функция - тя покрива панталоните, за да не се цапат с петна. Връзва се високо на кръста и стига до коленете. Вързанките ѝ са дълги, за да могат да се увият и да се вържат отпред, при случай на инцидент, готвачът да успее да я развърже възможно най-бързо. Освен това, ако е вързана отзад е много възможно, панделката да се подпали или закачи за нещо без готвачът да разбере. Готварските престилки имат джобове, за да се слагат в тях кухненски инструменти - най-често ножът на готвача. Който познава готвачи знае, че няма по-ценен предмет за един готвач от неговия нож.

С какви обувки са готвачите?

Обувките на готвачите, както вероятно може да се досетите, трябва да предпазват краката от горещото масло и падащи предмети, особено ножове. Те трябва да бъдат неплъзгащи се, като някой от моделите са дори със стоманени капсули отгоре.

Шапките на готвачите

Готварските шапки са бели шапки от плат с различна височина, които са отворени отгоре, за да позволят циркулация на въздуха. През XVIII век и XIX век, шапките са показвали ранга на готвача - колкото по-висока е една шапка, толкова по-високо поставен е готвачът. Тези шапки днес не се носят почти никъде. Все още има шапки, но те служат само за предпазване на храната от падаща коса.

Готварските униформи са запазили традициите, заедно с функционалността си. Изключително атрактивни са тези кухни, които са видими за клиентите на заведението. Наблюдавайки процесът на приготвяне на храната, хората могат сами да се убедят, колко по-лесно това се случва, когато готвачите са облечени в униформи, които им помагат да поддържат бързина и практичност.

5
, обновено на 08/10/2019
публикувал: News359.bg