Защо е важен изборът на качествен амортисьор за автомобила?

Защо е важен изборът на качествен амортисьор за автомобила?

Комфортното возене и плавното преминаване през релефите на асфалтовата настилка е важно не само за всеки шофьор, но и за неговите пасажери. За да не се повреди окачването и да не усещате всяка минимална неравност по пътя, се използват именно амортисьорите.

Какво е предназначението им и какви видове има? Как да изберете подходящите и други съвети ще дадат от онлайн магазин Maxcar.

Защо автомобилите се нуждаят от амортисьори?

Ако някога сте се возили в стара селска каруца с метални колела, така би ви возила и колата, ако няма амортисьори. В подобен случай усещате преминаването дори и през най-малкото камъче, а вибрациите, които се предизвикват от това, са високочестотни и непоносими. Тоест, предназначени са да изгладят, предизвиканото от преминаването през дупките и камъчетата трептене. Схематично, тези елементи могат да се представят като пружина, намираща се между колелата и каросерията.

качествени амортисьори

Съвременните аналози са значително по-сложни по конструкция, което им позволява да поддържат колата стабилна на пътя, дори и когато преминава през осезаеми хоризонтални неравности.

Какви видове има и как работят?

За да илюстрираме най-ясно работата на амортисьорите, представете си че това е пружина, единият край на която е свързан към колелото чрез прът, а другият – към каросерията на автомобила. При вертикално колебание на колелата, предизвикано от преминаване през неравност, прътът задвижва бутало навътре в цилиндър, което се сблъсква обикновено със специално несвиваемо масло. То преминава през малки отвори с висока скорост, когато се окаже натиск и с по-малка скорост при отпускане на буталото. Или се получава нещо във вид на възглавница, която омекотява и поема вибрациите.

Съществуват следните видове амортисьори:

  • еднотръбни – целият работен механизъм е събран в една тръба. Тоест, буталото разделя цилиндъра на две зони, едната от които е пълна с азот, а другата с масло. При движение на буталото навътре, натискът е върху газа. По-често срещани са в спортните автомобили, поради по-ефективното им охлаждане;

  • двутръбни – работи с две тръби една в друга, като външната е с по-голям диаметър от вътрешната. В тази конструкция, излишното масло преминава в по-големия цилиндър при натиск на буталото и излиза от него при отпускане.

Могат да бъдат още предни и задни, за всяко от четирите колела на автомобила.

Защо изборът на качествени амортисьори е важно?

От Maxcar съветват, при избора да се придържате към препоръките на производителя на конкретното превозно средство и да пазарувате само от каталога на специализираните онлайн магазини. Това осигурява високо качество на компонентите, продължителна гаранция и изгодни условия, като възможност за връщане или смяна на покупката, безплатна професионална помощ и други привилегии.

5
, обновено на 13/01/2023
публикувал: News359.bg