Защо децата имат нужда от образователни играчки?

Защо децата имат нужда от образователни играчки?

Играта е най-добрия, забавен и интересен начин, чрез който малките изследват заобикалящата ги среда  и научават нови неща за себе си и света. Вие като родители знаете това и се стремите да осигурите на малките си съкровища интересни и забавни играчки. 

Но знаете ли, че насърчаването на детето да играе с образователни играчки може да помогне за неговото психологическо, двигателно и когнитивно развитие? Може да разгледате различни видове образователни играчки тук

6 ползи от обучаващите играчки за развитието на децата

Подобряват двигателните умения 

Шарените и музикални обучаващи играчки стимулират двигателните умения на мъниците още от първите месеци след раждането им. Дори и когато са съвсем мънички, те са много любопитни и се опитват да докоснат забавната играчка с ръчички или краченца, следят я с поглед и се радват, когато тя се залюлее или издаде звук. Играейки си по този начин, малките заздравяват мускулатурата си и развиват усещанията си за допир, цветове и звук. 

Щом укрепнат и преминат от докосване и удряне на играчките към подреждане на пъзели и игрите с кукли и камиончета, малките развиват фината си моторика и координацията между очи и ръце. 

А започнат ли да ходят и тичат стабилно, с играта с играчки като бутащи колички и карането на триколка усъвършенстват координацията и баланса си. 

Развиват умения за разрешаване на проблеми

Една от големите ползи от образователните играчки е способността им да предизвикват умовете на малките. Играчки като пъзели например ги стимулират да мислят, докато следват стъпка по стъпка последователността по нареждането на играта. Други играчки като конструктори пък развиват логическото им мислене и им помагат да разберат причинно - следствените връзки и да откриват различни начини за разрешаване на проблемите.

Подпомагат емоционалното  развитие и социалните  умения

За да стане играта още по-забавна, малките се нуждаят от взаимодействие с други деца. А когато си играят с връстниците си се сблъскват с различни емоционални и социални сигнали като радост, щастие, гняв, плач и други. Изправяйки се лице в лице с различните емоционални състояния, мъниците много по-лесно могат да разберат, разпознаят и да се адаптират към различните емоционални ситуации.

Общуването с деца на тяхната възраст  по време на игрите им помага не само да опознаят различните емоции и да подобрят говорните си умения, но и подпомага социалното им развитие. Играейки на ролеви игри и въплъщавайки се в определени роли мъниците освен това развиват въображението си, научават се да споделят играчките си,  подкрепят се и си сътрудничат. 

Учат на разбиране за причина и следствие

Обучаващите играчки учат малките на практични житейски уроци като причина и следствие. Играейки си с тях децата могат да експериментират, за да видят колко висока кула могат да построят с кубчетата или блокчетата. А когато структурата се наклони и падне да не се разочароват, а да започнат да я строят наново. Така чрез проба - грешка малките се научават да мислят логично, да избягват грешките и да се стремят да се усъвършенстват.

Подобряват концентрацията

Децата през първите години от раждането си имат минимална концентрация и ако няма нещо, което да ги стимулира бързо губят интерес. За разлика от останалите видове играчки, образователните успяват да задържат интереса им и да ги провокират да си играят с часове. Играейки си кубчета, конструктори, комплекти за момичета или момчета, пъзели и други, малките подобряват концентрацията си, докато се забавляват с любимите си играчки.

Учат на отговорност и екипна работа

Играта с приятелчета е забавна, но заедно със забавлението малките научават, че ако искат да наредят пъзела , мозайката или да оцветят с правилните цветове картинките трябва да си помагат и да работят заедно. Научават също така, че за да е забавна играта, всички деца трябва да бъдат включени и всяко едно трябва да изпълни своята част от задачата. 

0
, обновено на 07/04/2021
публикувал: News359.bg