За какво помага витамин Д и защо не трябва да се прекалява с дневните дози

За какво помага витамин Д и защо не трябва да се прекалява с дневните дози

Някои от нас си мечтаят за по-хубава работа, други искат да открият личностно удовлетворение, а трети просто мечтаят да са здрави. Здравето - това е най-важното нещо на този свят, за което трябва да се грижим ежедневно. Това може да се случи както с помощта на пълноценната храна, така и чрез редовния прием на капсули с витамин Д, които чрез полезното си действие ще окажат благотворен ефект върху организма ни. Поръчайте ги от онлайн магазин Healthstore, където има натурални решения за възрастни и деца.

Защо е важен витамин Д

Той има пряко отношение към цялостното ни здраве. Неговият дефицит може да доведе до различни по вид неприятни състояния и заболявания, които лесно можем да предотвратим чрез системния прием на витамин Д под формата на капки или капсули. Освен с хранителни добавки, бихме могли да си набавим елемента, разчитайки и на неговия основен източник - слънцето. Когато сме изложени на слънчеви лъчи, кожата ни започва да произвежда Vitamin D по естествен начин, но ако рядко се случва да правим слънчеви бани, можем да заложим и на натурални хранителните добавки.

Vitamin D е важен за човешкия организъм, защото от него зависи протичането на жизненоважни процеси като:

  • Ефективно отслабване;
  • Пълноценна регенерация на костите и мускулите;
  • Възстановяване на организма след интензивна тренировка;
  • Понижаване на риска от поява на рахит при най-малките;
  • Поддържане на добър тонус и др.

 

Липсата на витамин Д ще възпрепятства изброените процеси, които имат пряко отношение към общото ни здраве. А за да бъде то задоволително, ние на свой ред не бива да пренебрегваме нито пълноценното хранене, нито допълнителния прием на някои хранителни добавки.

Какви са естествените източници на елемента

Откъде другаде бихме могли да си набавим Vitamin D, освен от слънцето и натуралните хранителни добавки? Можем ли да си го осигурим и чрез консумацията на някои определени храни, които поради една или друга причина сме изключили от менюто си? Запомнете, че продуктите с високо съдържание на витамин Д са:

  • Сьомга и риба тон;
  • Яйца и гъби;
  • Черен дроб;
  • Бадемово и соево мляко;
  • Сирене и тофу;
  • Портокалов сок и др.

 

Ако включите изброените храни в дневното си меню, ще повишите значително нивата на Vitamin D в организма. По този начин рискът от предозиране ще е нулев.

Как можем да го приемаме допълнително

Хранителните добавки са достъпен и ефективен начин да си набавим витамин Д в нужните количества. Дозировката е различна в различните случаи и при отделните възрастови групи, като приемът на веществото трябва да бъде изцяло съобразен с препоръките на производителя.

5
, обновено на 24/12/2020
публикувал: News359.bg