Веско Димов: Договорът между правителството и Шеврон вече е на лице

Веско Димов: Договорът между правителството и Шеврон вече е на лице

„Според последната информация, която имаме се говори, че договорът между Правителството и Шеврон вече е на лице, той е подписан, но окончателен отговор за сега нямаме”, това заяви председателят на инициативния комитет за община Нови пазар д-р Веско Димов.

Това, което подчерта д-р Димов беше, че населението в Североизточна България продължава да поддържа досегашните си позиции и твърдо да отстоява отрицателното си мнение по въпроса за проучването и довива на шистов газ.

„Ако реално започнат добива на шистов газ в района, ние ще направим каквото можем и каквото е по силите ни, за да попречим да нарушат баланса ни на живот”, коментира председателят на комитета.

Ето какво още каза пред news359 д-р Веско Димов:

- Какво се случва около проблема с проучването и добива на шистов газ?

- Около изборите проблема за шистовия газ остана в малко по-заден план. Разбира се, позициите на всички ни са такива, каквито бяха и преди, промяна няма. Събитията те първа предстоят да се случват след като затихне еуфорията около смяната на местната власт и президента, а ние продължаваме по пътя си.

- Разкажете ни с няколко думи за утрешната конференция в гр. София, която ще постави на преден план въпроса за проучването и добива на шистов газ в България.

- Конференцията ще се състои на 11.11.2011г. в Българската стопанска камара на ул.Алабин 20 и ще започне в 10:10 ч. Аз няма да присъствам на предстоящата конференция, защото нямам покана, но това, което знам е, че по време на това събитие доста обстойно ще се коментира въпроса за шистовия газ като един от присъстващите на конференцията евентуално ще бъде г-жа Душана Здравкова. Според последната информация, която имаме се говори, че договорът между правителството и Шеврон вече е на лице, той е подписан, но окончателен отговор за сега нямаме. В момента около Нови пазар румънска фирма прави геологически проучвания, но не за шистов газ, а за други изкопаеми като те не използват технологията на Шеврон, която знаем какви опасности крие. Това е една технология, което е известна от много отдавна  с ударни вълни на принципа на резонанса.

- Ще има ли представители от община Нови пазар на утрешната конференция?

- Според сведенията, които имам, кметът на община Нови пазар г-н Панайотов ще присъства, но отново информацията не е потвърдена със сигурност. Той поддържа идеята, че в Нови пазар трябва да има разработка на шистов газ и ако присъства на утрешната конференция, той със сигурност ще вземе думата и тогава ще стане доста интересно.

- Имате ли насрочена дата от Европейския парламент за разглеждане на проблема?

- Преди дни разговаряхме с г-жа Душана Здравкова относно това, но все още няма конкретни действия или новини от Европейския парламент.

- Продължава ли да се говори толкова усилено по този въпрос в общината, коментира ли населението още този проблем?

- Да, настроенията са същите, хората говорят, коментират, интересуват се. Независимо от това как ще се развият събитията по-нататък, след като предишния Общински съвет наложи мораториъм, сегашното управление следва да се съобрази с това решение.

 - След като община Нови пазар вече има нов кмет смятате ли, че смяната на управлението ще засегне по някакъв начин досегашната позиция на общината?

 - Имам надежда, че в последните си изказвания  понеже много хора зададоха въпрос на новоизбрания кмет г-н Панайотов, а именно „какво ще бъде отношението му към проблема с шистовия газ”, той отгори с думите,  „Ако това проучване и добива на шистов газ може по някакъв начин да допринесе са икономическото развитие на района, добре, но ако това застрашава живота на хора, разбира се, че не бива да се случва”. Ето тук, той си противоречи, защото в началото неговата позиция съвсем не беше такава.

- Ще работите ли с заедно с г-н Панайотов, за да разрешите този казус?

- Да, със сигурност ще работим, защото аз съм избран за общински съветник и ще участвам в работата на Общинския съвет. Нашето внимание в момента е заангажирано доста усилено със запазването на болницата и влагаме неимоверни сили, за да запазим медицинското заведение.

Това заяви пред news359 председателя на инициативния комитет за община Нови пазар д-р Веско Димов като добави, че в момента в района на гр. Нови пазар се извършват проучвания за друг вид изкопаеми, дело на румънска компания, която проучва с технология, която по никакъв начин не оказва отрицателно влияние върху околната среда и живота на хората.

„Ако Шеврон започне проучване и добив със своята вредна и изключително опасна технология, ние ще мислим и други начини да изявим несъгласието си”, допълни д-р Димов.

0
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg