Вълшебните свойства на крокодилската круша - авокадо

Вълшебните свойства на крокодилската круша - авокадо

Източник на изображението : Pexels.com

Авокадото е необикновен плод и съдържа уникални вкусови и хранителни качества. Той се подрежда нарежда в топ 10 от най-здравословните храни в световен мащаб.

Макар да е родом от Мексико, крокодилската круша или иначе казано авокадото е разпространено в районите с по-топъл климат из целия свят. То е от същото семейство, както канелата и карамфила и осигурява важно място в световната кулинария.

Авокадото е богато на много здравословни мазнини, за разлика от повечето плодове, които съдържат основно въглехидрати. Освен това изследвания доказват, че освен неописуемия си вкус и текстура към различни ястия, то има и незаменими ползи за здравето.

Малко неща в растителния свят могат да се сръвнят с авокадото по количеството мононенаситени мастни киселини, които то съдържа. В по-голямата част те са основно олеична киселина, която намалява възпалителни процеси и оказва добро влияние върху гените, които се свързват с рака. Мазнините в авокадото са изключително устойчиви на окисление в следствие на високи температури, което прави маслото от него едно от най-подходящите мазнини за готвене.

Този плод е включен в категорията на суперхраните, тъй като съдържа богат спектър от полезни вещества, включително 20 различни витамини и минерали. 

В 100 грама авокадо се съдържат витамин К(26% от препоръчителната дневна доза), фолат (20%), витамин С (17%), калий (14%), витамин В5 (14%), витамин В6 (13%), витамин Е (10%), както и магнезий, манган, мед, цинк, желязо, фосфор, и витамини А, В1, В2 и В3.

Всичко това идва в комбинация с 2 г протеин, 15 г полезни мазнини и 7 г фибри.

Всички знаем, че калият е важен минерал за организма ни, от който доста хора не си набавят достатъчно. Макар банана да се смята за най-добрия естествен източник на калий, авокадото определено го бие по точки, защото в 100 грама съдържа с около 4% повече от него.

Другото полезно нещо,което съдържа всяко едно авокадо са фибрите. То притежава изобилие от тях. Вв 100 грама плод се съдържа общо 7 грама фибри, от които 25% разтворими и 75% неразтворими или общо около 27% от препоръчителната дневна доза.

Ежедневния прием на фибри ни помага да поддържа,е теглото в здравословната граница, също така намалява нивата на кръвната захар.

Авокадото влияе за по-ниски нива на холестерола и триглицеридите. Ефектът му върху тези маркери са изследвани в 8 контролирани научни изследвания, в които хората са разделени на две групи - такива, които всеки ден консумират авокадо, а другите - не.

Резултатите на хората, които консумират авокадо са - намалено ниво на триглицериди с 20%, LDL холестерола с 22%, а нивата на добрия холестерол HDL покачен с 11%.

Авокадото е богато на антиоксиданти, особено наличието на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са незаменими за здравето на очите. 

Добавянето на авокадо към салатата не само ще придаде вкус, но и ще увеличи приема на полезни вещества от зеленчуци.

Благодарение на голямото количество на фибри и малкото въглехидрати, които се съдържат в авокадото, успява да ни държи сити по-дълго време. 

Най-хубавото от всичко е, че авокадото се вписва в най-различни рецепти. От разнообразни салати,сушита, смутита и сосове, до уникални сладкиши.

Ето една страхотна, класическа и бърза рецепта на Гуакамоле, с която ще останете сити и доволни:

Продукти:

  • авокадо - 2 бр.
  • лайм -сок от 1/2
  • домати - 1/2
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • люти чушки - 1 бр. зелена
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол
  • кориандър - пресен или сух

Начин на приготвяне:

Издълбава се вътрешността на две добре узрели авокадота и се поставят в купа. За да не промени цвета си се полива с прясно изцедения сок от лайм. Намачква се с вилица, след което към него се прибавят нарязани на дребно домат, лук и люта чушка. Добавя се счуканата скилидка чесън, зехтин и сол на вкус. Всички продукти се объркват хубаво до еднородна смес. Кориандърът, се нарязва на ситно и прибавя към готовото гуакамоле или се поръсва върху него. Сервира се с царевичен чипс, всякакъв друг чипс, брускети или филийки хляб. Бон апети!

0
, обновено на 22/11/2022
публикувал: News359.bg