Употреба на различните видове пластмаса и PVC плоскости

Употреба на различните видове пластмаса и PVC плоскости

Навсякъде сме заобиколени от различни видове пластмаса. Независимо дали осъзнаваме или не, на практика всичко, което виждате и използвате е частично пластмаса.

Със сигурност ще откриете пластмаса във вашия телевизор, компютър, кола, къща, хладилник и тн. Пластмасата и PVC плоскостите могат да улеснят живота ви и  да ви послужат за безброй неща. Например, в Dimeko ще откриете PVC плоскости за рекламни цели в най-различни размери и форми. За какво още обаче се използват различите видове пластмаса? Нека да видим първо кои са те:

  • Поливинилхлорид (PVC)
  • Акрилен или полиметилметакрилат (PMMA)
  • Поликарбонат (компютър)
  • Полиетилен (PE)
  • Полипропилен (PP)
  • Полиетилен терефталат (PETE или PET)
  • Акрилонитрил-бутадиен-стирен (ABS)

Поливинилхлорид (PVC)

Третият най-често произвеждан полимер от синтетична пластмаса е PVC. Той може да бъде създаден така, че да притежава твърди или гъвкави свойства. Добре известен е със способността си да се смесва с други материали. Например, експандираните PVC листове са разпенен поливинилхлориден материал, който е идеален за продукти като павилиони, магазини и щандове. Твърдата форма на PVC обикновено е в строителните материали, врати, прозорци, бутилки, опаковки за храни и др. С добавянето на пластификатори като фталати, по-меката и по-гъвкава форма на PVC може да я откриете в частите на водопровода, изолацията на електрически кабели, облеклото и други подобни продукти. PVC плоскостите са перфектно решение за рекламни материали, табели и всякакви знаци. Лесно се печатат, щанцоват и оформят в желан дизайн и форма.

Акрилен или полиметилметакрилат (PMMA)

Добре известен с използването си в оптични устройства и продукти, акрилът е прозрачен термопласт, използван като лека, устойчива на счупване алтернатива на стъклото. Акрилът обикновено се използва за създаване на листови продукти като акрилни огледала и акрилен плексиглас. Прозрачната пластмаса може да бъде оцветена и флуоресцентна, устойчива на износване, устойчива на куршуми, устойчива на UV лъчи, без отблясъци и антистатична. Освен че е от стъкло и поликарбонатни ламарини, акрилът е седемнадесет пъти по-устойчив на удари от стъклото, по-лесен за обработка и има безкрайни приложения.

Поликарбонат (PC)

Здрав, стабилен и прозрачен поликарбонатът е отлична инженерна пластмаса, чиста като стъкло и двеста и петдесет пъти по-здрава. Тридесет пъти по-здрави от акрилните листове, прозрачните поликарбонатни листове се обработват лесно. Освен това и се оформят термо или студено. Макар и изключително здрава и устойчива на удари, поликарбонатната пластмаса притежава присъщата гъвкавост на дизайна. За разлика от стъклото или акрила, поликарбонатните пластмасови листове могат да бъдат нарязани или студено оформени на място без предварително формоване и производство. Поликарбонатната пластмаса може да я откриете в голямо разнообразие от продукти, включително оранжерии, DVD дискове, слънчеви очила и др.

Полиетилен (PE)

Най-разпространената пластмаса на земята е полиетиленът. Той може да бъде произведен с различна плътност. Всяка различна плътност му придава уникални физични свойства. В резултат на това полиетиленът може да участва в състава на голямо разнообразие от продукти.

Ето четирите обичайни плътности от полиетилен:

Полиетилен с ниска плътност (LDPE)

Тази плътност е пластична и се използва за производство на продукти като чанти, пластмасови торби, прозрачни контейнери за храни, опаковки за еднократна употреба и др.

чантички от найлон

Полиетилен със средна плътност (MDPE)

Притежавайки повече полимерни вериги и по този начин по-голяма плътност, MDPE обикновено е в газови тръби, свиващо се фолио, торбички за носене, винтове и др.

Полиетилен с висока плътност (HDPE)

По-твърд от LDPE, така и от MDPE, пластмасовите листове от HDPE ще ги откриете в продукти като пластмасови бутилки, тръбопроводи за вода и канализация, сноубордове, лодки и сгъваеми столове.

Полиетилен с изключително високо молекулно тегло (UHMWPE)

UHMWPE не е много по-плътен от HDPE. Но в сравнение с HDPE, тази полиетиленова пластмаса е много по-устойчива на износване поради изключителната дължина на нейните полимерни вериги. Притежавайки свойства с висока плътност и ниско триене, UHMWPE се използва във военните бронежилетки, хидравлични уплътнения и лагери, биоматериал за импланти на тазобедрената става, коляното и гръбначния стълб и дори при изкуствените ледени пързалки.

Полипропилен (PP)

Този пластмасов материал е термопластичен полимер и втората най-широко произвеждана синтетична пластмаса в света. Широкото му използване и популярност са несъмнени, защото е един от най-гъвкавите термопласти на планетата. Въпреки че PP е по-силен от PE, той все още запазва гъвкавостта си. Няма да се напука при многократен стрес и натоварване. Издръжливи, гъвкави, топлоустойчиви, киселинно устойчиви и евтини полипропиленовите листове се използват за производство на лабораторно оборудване, автомобилни части, медицински изделия и контейнери за храни.

Полиетилен терефталат (PETE или PET)

Най-често срещаната термопластична смола от семейството на полиестерите, PET е четвъртата най-произвеждана синтетична пластмаса. Полиетилен терефталатът има отлична химическа устойчивост към органични материали и вода и лесно се рециклира. Той е устойчив на разбиване и притежава впечатляващо високо съотношение на якост към тегло. Този пластмасов материал се намира в текстилните влакна,  контейнери за храни и течности, стъклени влакна за инженерни смоли, въглеродни нанотръби и много други продукти, които използваме ежедневно.

Акрилонитрил-бутадиен-стирен (ABS)

Създаден чрез полимеризиране на стирен и акрилонитрил в присъствието на полибутадиен, ABS е здрав, гъвкав, лъскав, силно обработваем и устойчив на удари. Може да се произвежда в диапазон от дебелини от 200 микрона до 5 мм с максимална ширина 1600 мм. С относително ниски производствени разходи, пластмасовите листове от ABS обикновено се използват в автомобилната и хладилната промишленост, но също така са в продукти като кутии, габарити, защитни шапки, багаж и детски играчки.

За повече информация може да се свържете с Dimeko на адрес ул. „Земеделска“ 45, 1331 Република, София, България или чрез телефон 359 898 667790.

5
, обновено на 03/09/2021
публикувал: News359.bg