Три огромни соларни ферми ще захранват центровете за данни на Facebook

Три огромни соларни ферми ще захранват центровете за данни на Facebook

Три проекта за соларна енергия в щата Юта и Ню Мексико ще добавят 160 МВт производствен капацитет към захранването на центровете за данни на Facebook.

Три проекта за соларна енергия в щата Юта и Ню Мексико ще добавят 160 МВт производствен капацитет към захранването на центровете за данни на Facebook.

Два проекта от тях са в Ню Мексико и ще компенсират енергийното потребление в университетския град в Лос Лунас.  Проект от 58 MW пък ще бъде в Юта и ще компенсира енергията, консумирана от центровете за данни на Facebook в Prineville, Oregon. Още миналата година, Facebook обеща да захрани своите датацентрове със 100% възобновяема енергия.

Ако нещата вървят по план, трите нови соларни проекта в Юта и Ню Мексико ще добавят почти 160MW мощност към центровете за данни  на Facebook в САЩ. Те ще бъдат разположени по същия начин, както и информационните центрове на компанията в Ню Мексико.

Новият капацитет ще помогне на Facebook да се доближи до целта си да захранва своите операции изцяло с възобновяема енергия и да намали емисиите на парникови газове с 75% до 2020 г. Точно това и обещаха от компанията през август месец 2018 г. В Ню Мексико са планирани два проекта за 50 MW, а в Юта - 58 MW. Очаква се, този в Юта, да генерира енергия за кампуса в Приневил.

Facebook се опитва да настигне Alphabet (Google) в нивото на използване на възобновяема енергия. Alphabet е най-големият корпоративен купувач на енергия от възобновяеми източници, компанията е купила достатъчно слънчева и вятърна енергия, за да захрани всички свои центрове за данни. За година и половина Alphabet е осигурила 3GW чиста енергия, според Bloomberg New Energy Finance. Facebook не остават назад, като обявиха, че са заложили проекти за същото количество чиста енергия, като първите 2,5GW ще са налице до 12 месеца.

Възобновяемата енергия се превърна в своеобразен конкурс между най-големите компании в света, чиито центрове за данни всъщност са най-голямата част от общото им енергийно потребление. Apple се ангажира да закупи 4GW от възобновяеми енергийни източници до 2020 г., докато Amazon Web Services се стреми да захранва половината от енергийните си нужди от чисти източници.

Соларните проекти в Ню Мексико ще бъдат изградени от NM Renewable Development, съвместно предприятие между PNM Resources, холдинговата компания, чиито комунални услуги обслужват клиенти в Ню Мексико и Тексас. Участие в проекта ще имат и American Electric Power, оператор на най-голямата електропреносна мрежа в САЩ, грижещи се за 40 000 мили в 11 държави.

На Facebook, това ще им струва около $70 милиона за всеки отделен соларен проект. Като последният от тези проекти, би трябвало да е реалност до Юни 2020 година. В Юта за проекта ще се погрижи First Solar, производител на фотоволтаични слънчеви системи. Проектът, чието име е Cove Mountain Solar Project, ще продава енергия на PacifiCorp, който е собственик на две компании, които обслужват клиенти в шест държави, включително Юта и Орегон. Една от дъщерните компании, Pacific Power, е енергийният доставчик на Facebook в Prineville.

Споразумението за закупуване на електроенергия PacifiCorp с First Solar е част от по-голяма сделка, чиято цел е да предостави 100% възобновяема енергия.

5
, обновено на 16/07/2019
публикувал: News359.bg