Трайчо Трайков: Проучването и добивът на шистов газ, ще станат при условие, че са безопасни за хората и околната среда – видео

Трайчо Трайков: Проучването и добивът на шистов газ, ще станат при условие, че са безопасни за хората и околната среда – видео

Днес в Българска стопанска камара се проведе дискусия на тема “Шистовият газ – енергийна алтернатива или заплаха за околната среда”.

“Прозрачна енергетика” е едногодишен проект, който предвижда всеки месец енергийни експерти, представители на държавни институции, енергийни компании, икономисти, членове на неправителствени организации и журналисти да обсъждат проблемите, възможностите и предизвикателствата пред българската енергетика.

Мнения  днес изказаха министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на околната среда и водите Нона Караджова.

“България предлага Европейският съюз да приеме общо законодателство за проучването и добива на шистов газ”, заяви министър Трайков.

“Проучването и добивът на шистов газ, ще станат при условие, че са безопасни за хората и околната среда”, категорични бяха и двамата министри.

Мнения по темата изказаха и извънредният и пълномощен посланик на Република Полша в България Лешек Хенсел, ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Виолета Станичич. Полският опит в проучването на шистов газ представи експертът д-р Павел Поправа, правителствен консултант и ръководител на лаборатория за горива към Полския геоложки институт.

Българската инициатива за общоевропейско законодателство за шистовия газ идва на фона предложената от германския социалист Джон Лайн нова директива за енергията, която да забрани проучванията и добива му. Зелените в Европейския парламент също искат забрана изследванията на алтернативния добив. В България, след като американската фирма „Шеврон” получи разрешение за проучване в района на Нови пазар, започнаха протести на еколозите.

„Моето дълбоко убеждение е, че забрана, без да знаем за какво става въпрос, не би трябвало да има”, каза Нона Караджова

„Това е един допълнителен енергиен източник за страната ни, затова трябва да знаем дали имаме потенциал, а съвсем друга тема е дали ще го ползваме”, допълни министър Караджова.

“Проучването и добивът ще станат при условие, че са безопасни за хората и околната среда”, категорични бяха и двамата министри.

Според експерта Христо Казанджиев, по темата се влагат твърде много емоции и никаква конкретика и факти, а това е вредно за постигането на обществен консенсус. Силно преувеличени са и прогнозите за унищожаване на житницата на България – Добруджа, смята още Казанджиев.

Участвалите в дискусията представители на екологични и други неправителствени организации, които са против проучването и добива на шистов газ у нас, реагираха остро на изказванията на министрите Трайков и Караджова.

Според бившия евродепутат Душана Здравкова – представител на Инициативния комитет от Североизточна България, внесъл петиция в Европейския парламент срещу проучването и добива на шистов газ, публичните дискусии, като днешната, са закъснели, тъй като Министерският съвет вече е взел решение за проучванията.

Бившият народен представител Минчо Христов пък упрекна управляващите, че позволяват една частна американска фирма да ползва територията на страната ни в опитно поле при недоказан обществен интерес от договорните ни отношения с нея.

„Редно е да се помисли и за алтернативни източници на енергия, като например, развитие на ядрената енергетика, производство на енергия от ВЕИ и повишаване на енергийната ефективност”, каза зам. председателя на БСК Камен Колев.

0
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg