Семена за вашата ферма и градина

Семена за вашата ферма и градина

До сега не сте отглеждали зеленчуци в градината, но тази година сте твърдо решени да се пробвате. Затова се питате какви семена да закупите, за да имате добра първа реколта.

Как да изберете семена за вашата ферма и градина?

Като начинаещи в отглеждането на зеленчуци, затруднението, което най-вероятно ще срещнете е не липсата на магазини за сортови семена, а разнообразието от семена, които се предлагат в тях. Трудно ще ви е да изберете сред това разнообразие от сортове домати, чушки, краставици, патладжан, моркови, тези, които са най-подходящи за вашата градина.

За да се ориентирате по-лесно помолихме експертите от sortovisemena.bg да споделят някой основни насоки, които можете да следвате при покупка на семена за вашата ферма или градина.

Фактори, които оказват значение при избора на семена

Почва
Ако имате възможност, преди да закупите семената, тествайте почвата, на която смятате да направите засаждането. Тестовете отнемат малко време, но за сметка на това ще ви дадат много полезна информация за качествата на почвата:

  • Вид
  • Текстура
  • Органично съдържание и други

Познавайки качествата на почвата, можете по-лесно да определите кои сортове семена са подходящи за нея. 

Климатични условия
Кореновата адаптивност на растенията до голяма степен зависи от района, в който ще засадите семената. Затова е добре предварително да сте наясно с климатичните условия в региона:

 Дали има повече слънчеви дни
 Дали валежите за повече
Падат ли често слани
Какви са средните летни температури и други

Знаете ли какво време е обичайно за района ви, по-лесно можете да откриете семената, които ще имат по-силна коренова адаптивност.

Устойчивост на болести
За да разберете дали семената ще са устойчиви на болести, отново трябва да направите предварително проучване. Разпитайте съседи, приятели или специалисти какви болести нападат най-често растенията в района и с какви видове вредители се налага да се борят. След това се спрете на сортове, които са устойчиви на тези болести, а за справяне с вредителите се подгответе с ефективни препарати срещу тях.

Търсене на определени сортове семена
Накрая, но не и на последно място, потърсете информация в специализираните магазини за сортови семена като sortovisemena.bg кои семена са най-търсени към момента от потребителите. Клиентите с по-богат опит от вашия имат изградена система и достатъчно добри познания за сортовите семена и следвайки ги няма да сгрешите.

Кратък речник на термините, които ще срещнете върху опаковките на семената

Био семена
Био семената се отглеждат в био ферми, в които не се използват никакви химикали, пестициди или други вредни на здравето на екосистемата вещества. Семената, отгледани в био ферми са екологично чисти и съответно цената, на която се предлагат е по-висока.
Non - GMO
Видите ли “Non - GMO” върху опаковката на семената, това означава, че те не са с променено ДНК и не са генно модифицирани. 

Хибридни семена
Този вид семена са резултат от кръстосано опрашване между близки сортове. Опрашването се прави, за да се получат сортове семена с определени характеристики (да дават по-големи плодове, да са по-устойчиви или да дават реколта по-дълго време).

Heirloom
Тези сортове семена са резултат от открито опрашване. Обикновено под това наименование специалистите имат предвид естествено опрашени и култивирани семена, които се предават от поколение на поколение. Heirloom семената произвеждат зеленчуци с уникален външен вид, цвят и вкус, каквито няма да откриете в нито един магазин за зеленчуци.
 

0
, обновено на 29/05/2020
публикувал: News359.bg