Съвети на учените към страдащите от синдрома на „Старата любов”

Съвети на учените към страдащите от синдрома на „Старата любов”

Често в своето ежедневие чуваме израза „старата любов ръжда не хваща”, а дали наистина е така?

Според проучване голям е процента на тези, които съжаляват, след като са сложили край на своята връзка. Защо не се опитат да се върнат при половинката на живота си ще видим в следващите редове.

В повечето случаи, когато повод за раздяла е егоизма или задушаването на двамата партньори, психически и двамата са обременени. Особено тежко е, когато връзката е била дълбока и/или продължителна. След подобно съкрушително събитие хората си мислят, че след определен период на време са способни да започнат живота си отначало, но уви нещата не се получават. Много от двойките мислят, че причината е именно тя – любовта, но според учени всичко се дължи на психична основа.

Нормално е, когато човек е разочарован от света или конкретно обкръжение от хора да  създаде своя собствена защитна стена. Тук положението е същото. Чудите се защо ви е трудно да ходите по срещи, или да приемете симпатиите на някого? Отговора е, че страха е завладял съзнанието ви.

Емоционално обременени и ограбени е трудно да продължите напред, опитите също са напразни. Най-добрият начин да започнете живота си от начало не е, когато заключите спомените с „килера” на своята памет, а да застанете смело пред въпросите, които мъчат съзнанието ви. Един път  освободите ли психиката си от чувството на вина ще видите как вратите към слънчевите дни в живота ви ще започнат да се отварят една по една. В единият случай ще се съберете с предишната си половинка, но вече осъзнали грешките си, или нещо  още по-добре, ще намерите нова любов. Учените предупреждават,че има вероятност първата връзка след трагичната раздяла да бъде пълен провал ако пренесете мисли, чувства или желания от старата любов в новото преживяване.

Според психолози най-доброто решение и изход от подобна ситуация е овладяване на чувствата, обмисляне на ситуацията и стабилна психика.

0
, обновено на 08/07/2019
публикувал: News359.bg