Руските бойни самолети са неефективни, според британското разузнаване

Руските бойни самолети са неефективни, според британското разузнаване

Според традиционната разузнавателна сводка на британското министерство на отбраната, руските военновъздушни сили продължават да използват значителни ресурси в помощ на сухопътната си операция в Украйна, но без решителен оперативен ефект, съобщава сайтът за руски новини онлайн.

Досега през това лято руските тактически бойни самолети обичайно са извършвали над 100 полета на ден, но техният оперативен периметър почти винаги се е ограничавал с въздушното пространство над контролирани от Русия територии поради заплахата от украинската противовъздушна отбрана, гласи британският доклад, публикуван в социалната мрежа „Екс“ (доскоро „Туитър“).

„Русия се опитва да преодолее този проблем, като повишава броя на използваните стандартни свободно падащи бомби, които имат плъзгащи се приспособления за увеличаване на обсега. Самолетите могат да пуснат тези бомби километри преди минаването над целта, но все още не е постигната постоянна точност“, докладва британското министерство на отбраната.

По данни на британското разузнаване от началото на украинската контраофанзива през юни ефективни продължават да бъдат руските щурмови хеликоптери.

„Въпреки всичко в последните седмици Русия се оказва способна на ефективна тактическа сила във въздуха в южната зона на бойните действия“, пишат от Лондон.

От началото на руското нашествие в Украйна до днес украинските сили са елиминирали около 250 240 руски войници и офицери, включително 540 само през вчерашния ден.

Междувременно продължават атаките на украински дронове над обекти в Русия. Системите за противовъздушна отбрана на Русия са унищожили безпилотен самолет в небето над Калужка област, предаде Ройтерс, като се позова на публикация в „Телеграм“ на губернатора на областта.

Калужка област граничи с южната част на Московска област.

„Няма поражения по хора или инфраструктура“, написа губернаторът Владислав Шапша.

Засега не е ясно кой е изстрелял дрона и Украйна не е коментирала информацията. Киев почти никога не поема отговорност публично за атаки в Русия или в контролираната от Русия територия в Украйна, но президентът Зеленски обяви преди дни, че войната се прехвърля на територията на Русия.

Руските власти обаче обвиняват Киев за все по-големия брой атаки с дронове в Русия тази година.

0
, обновено на 09/08/2023
публикувал: News359.bg