Ролята на осветителните тела в дома ни

Ролята на осветителните тела в дома ни

По същество функцията на светлината е относително ясна - без нея нямаше да можем да виждаме пълноценно. Благодарение на светлината можем да се ориентираме в пространството и да изпълняваме задачи.

Приложението на светлината обаче може да има ефект върху настроението ни, както и върху това как възприемаме дадено пространство. Ако искате да разгърнете потенциала на един дом, то със сигурност трябва да обърнете внимание и на интериорното осветление. Само чрез разнообразие от осветителни тела, като тези в Ultralight, ще можете да подчертаете декора и атмосферата, както и отделните детайли, на които искате да наблегнете в дома ви. Когато изберете висока лампа вместо полилей например, вие избирате потокът на светлина да дойде от странично осветително тяло, а не от такова, което свети отгоре на тавана.

Осветлението ни помага да живеем живота си и без него бихме разчитали само на слънчевата светлина и свещите. Въпреки че естествената слънчева светлина има положителни ефекти върху нашето психично здраве и свещите могат да бъдат фантастичен начин за романтика, тези методи на осветление по-скоро ни ограничават и не са много практични за ежедневието.

Качество срещу количество

Що се отнася до бройката осветителни тела, по-добре качеството да надвишава количеството. Например, в много спални обикновено има нощни лампи, основна лампа и допълнително осветление, като настолна лампа. Въпреки че можете да включите всяка една светлина, за да получите добре осветена спалня, това би било абсолютно излишно. Основната лампа трябва да свърши достатъчно работа, за да освети цялата стая. Освен това, за какво всъщност ви е необходима много силна светлина в спалнята? Най-вероятно, когато си лягате предпочитате приглушената светлина и включвате само нощната лампа.

Цветовете и светлината

Цветът, какъвто го познаваме, нямаше да съществува, ако нямаше светлина. Виждаме цветове чрез отражението на дължините на вълните, които се излъчват от източника на светлината. Цветът се възприема само когато има светлина, а видът и количеството осветление влияят върху това как възприемаме цветовете в дадено пространство. Цветът може да изглежда като специфичен оттенък под един източник на светлина, но в среда с различно осветление този оттенък не би изглеждал същият. Заради това осветителните тела са толкова важен избор.

Например при повечето обстоятелства хората биха се съгласили, че лимонът е жълт. Това обаче е вярно само ако го гледате на дневна светлина или на включено осветление. В тъмно осветена стая, лимонът вече няма да изглежда жълт, а по-скоро нюанси на сивото. Ако източникът на светлината е оцветен в чисто синьо, лимонът може да ви изглежда дори зелен, а пък при чисто червена светлина ще бъде потъмнен в оранжево-жълт цвят. Въпреки че това са екстремни случаи на осветление, видът светлина, която използвате, може директно да повлияе на цветовете на вашите стени и мебели.

Температурата на цветовете

Цветовете на светлината се наричат още температура. Според нея можем да се ориентираме как ще изглежда дадена светлина и как ще взаимодейства с околната среда и мебелите. Тя може да бъде от топло-бяла до дневна светлина. Това са двете крайности. Всъщност топлата светлина клони към кехлибарената оранжева светлина и придава уютна атмосфера. По средата на скалата е хладно-бялата светлина. Нея можете да я използвате, когато ви е необходима ярка светлина.

ролята на осветлението в спалнята

Истинската дневна светлина, която е чисто бяла светлина, е много ярка и свежа. Макар естественото осветление да се счита за истинска дневна светлина, то е от по-хладната страна на спектъра. Този тип светлина ще излъчва синьо-бял оттенък, поради което се счита за студен. Експериментирането със светлините може да промени начина, по който цветовете се виждат в една стая, но бъдете внимателни, тъй като това може да причини и нежелани ефекти.

Разбирането на връзката между светлината и цветовете е много важно за вашия план за осветление, защото осветлението решава общия тон и усещането за стаята. Освен това, не всеки вид светлина е подходящ за всяко едно осветително тяло. Например, не е препоръчително да използвате прекалено бяла и силна светлина при нощните лампи. Една от причините за това е че това може да ви накара да будувате.

Психологическите ефекти от осветлението и цветовете

Както беше посочено по-горе, осветлението е не само функционален аспект на интериорния дизайн. Въпреки че е важно да разберете как ще работи осветлението в дадено пространство, ще трябва да знаете и как осветлението може да ви накара да се чувствате в една стая. Перфектното количество светлина има положителен ефект върху нашето настроение, докато твърде малкото или твърде многото може да има отрицателно въздействие.

5
, обновено на 05/07/2021
публикувал: News359.bg