Ролята на магнезия и неговите видове

Ролята на магнезия и неговите видове

Магнезият е минерал от жизненоважно значение за над 300 биохимични реакции в тялото. Подпомага нервната и мускулната система, спомага за регулирането на витамините и минералите в тялото и участва в синтеза на протеини. 

Днес в аптечната мрежа можете да откриете магнезий на сашета за директен прием, такъв на таблетки, както и под формата на сироп. Това означава, че можете да се възползвате от плюсовете му за организма по предпочитан от вас начин. Но първо ще ви запознаем с различните вариации на минерала.

Каква е ролята на магнезия в организма?

Магнезият е минерал, който присъства в човешкото тяло, но и се намира в много храни – риба, бобови растения, зърнени култури и ядки. Тялото на възрастен човек съдържа приблизително 25 г магнезий, от които между 50 и 60% от него са в костите, останалата част в меките тъкани и по-малко от 1% в кръвния серум.

Той участва в регулирането на различни биохимични реакции в тялото, включително:

  • Протеиновия синтез;
  • Мускулната и нервната функция;
  • Контрола на кръвната захар;
  • Регулирането на кръвното налягане и др.

Необходим е за производството на енергия и допринася за структурното развитие на костите и синтеза на ДНК, РНК и важния антиоксидант – глутатион. Освен това е от ключово значение за транспорта на калций и калий, което помага поддържането на нервните импулси и нормалния сърдечен ритъм.

Магнезият има и много ползи за цялостното здраве:
 

  • Нормализира кръвното налягане;
  • Намалява риска от диабет тип 2 и помага за разграждането на захарите;
  • Подобрява здравето на костите и служи за превенция на остеопороза;
  • Действа срещу мигрена;
  • Подпомага когнитивната функция и намалява чувството на депресия, тревожност и др. 

Преди всичко е важно да се обърнете към специалист, който да ви изпише необходимата доза магнезий, като се съобрази със здравословното ви състояние.

Видове магнезий и за какво са полезни

Магнезият може да бъде разделен на органичен (напр. магнезиев цитрат, малат, таурат и глицинат) и неорганичн (напр. магнезиев оксид и карбонат). Ще обърнем внимание на най-често използваните видове в хранителните добавки по-долу.

Магнезиев оксид

Магнезиевият оксид най-често се използва за облекчаване на лошото храносмилане и се справя със запек и повишено производство на стомашни киселини. Продължителната му употреба не е препоръчителна, тъй като може да раздразни стомашната лигавица.

Доказано е, че магнезиевият оксид може да намали и симптомите на мигрена. 

Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат, подобно на оксида, се използва за лечение на лошо храносмилане, запек и прочистване на дебелото черво. Той притежава осмотичен ефект, което означава, че свързва водата в червата и по този начин помага за омекотяване на изпражненията. Поради слабителното му действие не се препоръчва да го приемате продължително.

Освен това подпомага възстановяването на мускулите след натоварване, намалява крампите и е от полза за поддържането на нормална кръвна захар.

Магнезиев малат

Магнезиевият малат е съединение, създадено чрез комбиниране на магнезий и ябълчена киселина. Многобройните му ползи за здравето включват противовъзпалително действие, подобряване на симптомите на депресия и повишаване на физическата работоспособност.

Най-често се използва като помощно средство при спортисти или физически активни хора, тъй като помага за производството на енергия. Магнезиевият малат е от полза за възстановяването на мускулите и тялото след физическо натоварване. Има много висока бионаличност и дори и малките количества осигуряват оптимално усвояване и действие в организма.

Магнезиев таурат

Магнезиевият таурат е комбинация от магнезий и таурин. Тауринът е важна аминокиселина, която може да се намери в месото, рибата и някои млечни продукти. Той е отговорен за регулирането на гама-аминобутировата киселина (GABA), която е един от най-важните невротрансмитери с инхибиторен ефект в централната нервна система.

Магнезиевият таурат не само подобрява усвояването на магнезий, но и осигурява допълнителни ползи за здравето. Той помага при сърдечно-съдови заболявания, мигренозни състояния и е от полза при силен стрес и тревожност.

Магнезиев карбонат

Магнезиевият карбонат се използва предимно като антиацид за облекчаване на стомашния рефлукс. Освен това намалява умората, подобрява функцията на сърцето и също облекчава мигрената. 

Някои от изброените видове магнезий се комбинират добре помежду си и носят допълнителни ползи на пациентите. За да получите максимално от минерала, задължително се обърнете към специалист, който да ви насочи към правилния за вас магнезий и подходяща дозировка.

Източник на изображението: elements.envato.com

0
, обновено на 30/05/2024
публикувал: News359.bg