Ръководство за енергийно ефективно отопление

Ръководство за енергийно ефективно отопление

Наличието на енергийно ефективен климатик е важно за поддържане на комфорта във всеки един дом или офис. Важно е освен температури вътре да бъде регулирана, да се намалят сметките за енергия на домакинството, както и да се намали въглеродния отпечатък.

Има редица климатици подобно на Daikin, които са способни на всички тези неща, разясняват от Eclima, специалисти в климатичните системи и различните решения за охлаждане и отопление.

В тази публикация ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за енергийната ефективност, включително какъв вид климатик излиза най-изгодно за използване. Какво представляват сплит системите и от какъв размер имате нужда за вашата стая.

Какъв климатик е най-изгоден?

Климатиците с обратен цикъл на работа, като сплит системите, са най-евтините за експлоатация и най-енергийно ефективните варианти за отопление. Те осигуряват евтино отопление през зимата и охлаждане през лятото. Климатиците с обратен цикъл с 5 и 6 звезди произвеждат само една пета от емисиите на парникови газове в сравнение със стандартните електрически отоплителни уреди. Тук уловката е, че трябва да търсите висок клас климатик като климатици Daikin. В противен случай няма да са енергийно ефективни.

Какво представлява една сплит система?

Сплит системите са най-евтините системи с обратен цикъл за експлоатация и монтаж. Поради тази причина те са едни от най-популярните отоплителни системи и са идеални за отопление на единични помещения. Те имат вътрешно и външно тяло, свързани с тръба, съдържаща хладилни газове. Можете да се сдобиете и с мултисплит системи, които свързват едно външно тяло с няколко вътрешни тела, което означава, че можете да отоплявате няколко на брой или по-големи помещения.

Сплит системите са евтини за монтаж. Тъй като централният блок, съдържащ хладилните газове, е разположен навън, сплит системите работят сравнително тихо.

Какъв размер климатик ми е необходим?

Правилният размер на климатика е от съществено значение за постигане на оптимална енергийна ефективност. Наличието на климатик с правилния размер също така ще гарантира, че домът ви се отоплява комфортно и не губите пари за закупуване и експлоатация на по-голяма система. 

климатик Daikin

Най-важните неща, които трябва да вземете предвид при избора на капацитета му, включват климата, в който живеете, размера на помещението, височината на тавана и нивото на изолация. Други фактори, като например колко естествена слънчева светлина получава помещението, видът на подовата настилка и дали се отопляват съседни помещения и подове, също могат да окажат влияние върху размера на климатика, който е необходим.

Ето едно общо ръководство за размер на помещението и капацитет на отоплителя:

  • Малка стая (5-20 кв. м) 1 kW - 1,5 kW,
  • Средна стая (20-30 кв. м) 2 kW - 2,5 kW,
  • Голяма стая (30-40 кв. м) 2,5 kW или повече.

Как може да повишите енергийната си ефективност вкъщи?

Има няколко неща, които можете да направите, за да увеличите енергийната ефективност на отоплителната си система и да повишите комфорта си. Настройте температурата между 22 и 24  градуса. Всеки градус над тези стойности ще увеличи консумацията на енергия с около 10%.

Уплътнете течовете и затворете вратите на стаите, които не използвате. Разположете климатика далеч от вратите. Въпреки че може да е изкушаващо да поставите дивана точно под отоплителния уред, мебелите трябва да се поставят по начин, който позволява на затопления въздух да се движи из цялото помещение.

Покрийте подовете от твърда дървесина с килими и използвайте завеси. През прозорците могат да се загубят до 40% от енергията за отопление, затова дръпнете завесите, за да запазите топлината. 

Ако сте от хората, които се нуждаят от отопление веднага щом станат от леглото или до момента, в който си легнат, опитайте да използвате функцията таймер. Избягвайте да пускате отоплението на пълна мощност сутрин, като настроите таймера си за 15 минути преди да се събудите. През нощта настройте таймера да се изключва около час преди лягане.

5
, обновено на 16/08/2023
публикувал: News359.bg