Промени в начина на живот за превенция на цистит: Съвети за намаляване на риска

Промени в начина на живот за превенция на цистит: Съвети за намаляване на риска

 

Циститът, често срещана инфекция на пикочните пътища (UTI), може да причини дискомфорт и да наруши ежедневието. Въпреки че медицинското лечение играе решаваща роля в лечението на цистит, приемането на определени промени в начина на живот, може значително да намали риска от развитие на това състояние. 

1. Останете хидратирани: 

Правилната хидратация е от съществено значение за поддържането на здрави пикочни пътища. Пиенето на достатъчно количество вода през целия ден помага за изхвърлянето на бактерии и токсини, намалявайки риска от инфекция. Стремете се да пиете поне осем чаши (около 2 литра) вода дневно. Не забравяйте, че хидратацията е особено важна по време на горещо време, физическа активност или когато изпитвате повишена загуба на течности. Освен това, бихте могли да приемате и добавки, някои от които да разгледате на следния линк: https://www.mirtamedicus.com/product-tag/hapcheta-za-tsistit/

2. Практикувайте добра хигиена:

Поддържането на добра лична хигиена е от решаващо значение за предотвратяване на цистит. Почистете нежно гениталната област с вода и мек сапун без аромат. След като използвате банята, избършете отпред назад, за да предотвратите навлизането на бактерии в уретрата. Избягвайте агресивни сапуни, вани с мехурчета и ароматизирани продукти за жени, тъй като те могат да раздразнят пикочните пътища.

3. Посещавайте тоалетната редовно:

Честото уриниране помага за изхвърлянето на бактериите от пикочните пътища, като по този начин предотвратява натрупването им. Избягвайте да задържате урина за дълги периоди, тъй като това може да позволи на бактериите да се размножават и да увеличи риска от инфекция. 

4. Поддържайте добри навици в банята:

Избягвайте напрежението или прилагането на прекомерен натиск по време на уриниране, тъй като това може да причини дразнене и да увеличи риска от инфекция. Освен това се уверете, че имате редовни движения на червата, тъй като запекът може да допринесе за проблеми с пикочните пътища.

5. Носете дишащо бельо:

Изборът на дишащо памучно бельо, може да помогне за предотвратяване на натрупването на влага и да насърчи добър въздушен поток в гениталната област. Избягвайте тесни дрехи и синтетични материали, които могат да задържат влагата, тъй като създават благоприятна среда за развитие на бактерии.

6. Практикувайте безопасни сексуални дейности:

Сексуалната активност може да въведе бактерии в пикочните пътища, увеличавайки риска от цистит. За да намалите този риск, поддържайте добра сексуална хигиена, уринирайте преди и след полов акт, за да изчистите бактериите и обмислете използването на лубрикант на водна основа, за да сведете до минимум триенето. Освен това, практикуването на безопасен секс чрез използване на бариерни методи, като презервативи, може допълнително да намали риска от инфекция.

7. Избягвайте дразнители:

Някои вещества могат да раздразнят пикочните пътища и да допринесат за цистит. Ограничете или избягвайте консумацията на кофеин, алкохол, пикантни храни и кисели напитки, тъй като те могат да раздразнят пикочния мехур и да влошат симптомите. Изберете по-здравословни алтернативи като билкови чайове и плодови сокове без киселина.

8. Управлявайте нивата на стрес:

Хроничният стрес, може да отслаби имунната система, което прави тялото по-податливо на инфекции. Намерете здравословни начини за управление на стреса, като редовни упражнения, техники за релаксация (напр. медитация, дълбоко дишане) и ангажиране в дейности, които носят радост и релаксация.

9. Поддържайте здрава имунна система:

Поддържането на силна имунна система е от съществено значение за предотвратяване на инфекции, включително цистит. Приемете балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини, за да осигурите на тялото си основни хранителни вещества. Включете редовни упражнения, адекватен сън и техники за управление на стреса, за да поддържате цялостната имунна функция.

 

0
, обновено на 04/07/2023
публикувал: News359.bg