Предимства и недостатъци на инверторните климатици

Предимства и недостатъци на инверторните климатици

Инверторният климатик е добър избор, ако предпочитате да се наслаждавате на хладен въздух, докато четете книга в тиха стая. Нивото на шум и енергийната ефективност на тези машини не са толкова високи, колкото тези на традиционните климатици, така че можете да очаквате много спокоен сън. Има обаче някои недостатъци на инверторните климатици. За да научите повече, прочетете нататък. Ето някои от най-често срещаните проблеми и решения при този тип климатик.

Недостатъци на инверторните климатици

Инверторните климатици имат няколко предимства. Например, тези климатици могат да поддържат желаната температура дори когато температурата на околната среда варира значително. Конвенционалните климатици са най-добри за еднократно охлаждане на помещения, но ще загубят температурната си стабилност при бързо променяща се среда. За разлика от това, инверторните климатици могат да отопляват вашите помещения дори през зимата. Това означава, че разходите за климатизация на вашата стая ще бъдат намалени наполовина.

За разлика от традиционните климатици, инверторните климатици са с по-висок капацитет и могат да охлаждат всякакъв размер стая. Високи са и цените за монтаж, поддръжка и ремонт на инверторен климатик. Въпреки това, можете да използвате инверторен климатик, за да спестите пари от сметки за електроенергия, които ще бъдат по-ниски от тези на традиционния климатик. Можете да се консултирате с технически персонал в местен магазин за подобряване на дома, за да определите кой капацитет би отговарял на вашите нужди и бюджет.

Енергийна ефективност

Когато сравняваме енергийната ефективност между инверторните и традиционните климатици, инверторите са най-добрият вариант за дома, защото използват по-малко електроенергия и издържат по-дълго. В допълнение към по-ниската консумация на енергия, инверторните климатици имат и други предимства, включително намалени въглеродни емисии и увеличен живот на компонентите. Ето някои от предимствата на инверторните климатици:

Инверторните климатици пестят и електроенергия. Те използват наполовина по-малко енергия от неинвертиращите си събратя, което означава, че могат да спестяват значителна сума пари всеки месец. И тъй като инверторните климатици издържат до 15 години, можете да очаквате да получите парите си обратно само за две до три години. Независимо дали използвате вашия климатик през целия ден или само няколко часа на ден, инверторите са перфектната опция за вашия дом.

Инверторните променливотокови системи могат да помогнат за намаляване на сметката ви за електричество, тъй като те автоматично регулират консумацията на енергия според температурата във вашия дом. Неинверторните климатици не могат автоматично да регулират нивото на охлаждане, така че няма да охлаждат ефективно помещението. Но инверторните климатици могат да работят с компресора си на по-високи обороти, което води до по-голяма ефективност. Тези модели са идеални и за тези, които обичат да четат книги и да спят добре. Този тип климатик е най-екологичният вариант.

Ниво на шум

Има някои разлики между инверторните климатици и стандартните модели. И двата имат способността да охлаждат дома ви по-ефективно, но нивото на шума на климатика варира. Нивото на шума на прозоречен климатик ще бъде повече от два пъти по-силен от сравним модул, който произвежда по-малко шум. Прозоречен климатик с EER рейтинг 11 ще направи 50 децибела шум. За да чуете климатика на прозореца на шестдесет децибела, трябва да слушате звук десет пъти по-силен.

Нивата на шум в инверторния климатик често са по-ниски от нивото на шума на традиционен климатик. Някои инверторни устройства са тихи до 19 децибела, което ги прави по-екологични. Инверторната климатична система също ще работи при по-ниско ниво на шум от традиционния климатик, намалявайки сметките ви за комунални услуги. Когато решавате коя система е най-добра за вашия дом, имайте предвид къде планирате да инсталирате компресорния модул и местоположението на вътрешния и външния модул.

Дълголетие

Животът на инверторния климатик е значително по-дълъг от този на традиционния климатик. Въпреки че тези устройства имат много предимства пред традиционните модели, ремонтите и поддръжката обикновено са по-скъпи. Освен това, тъй като инверторните модули имат по-голям брой вътрешни части и сложни системи, те са склонни да изпитват повече повреди. Все пак, това не означава непременно, че те ще издържат по-малко време от традиционното устройство. 

Основното предимство на инверторния климатик е стабилността на неговата работа. Основната технология помага на устройството да поддържа постоянна температура без ръчно регулиране. Тъй като инверторните модули не работят на 100% мощност, е много по-малко вероятно те да изпитат екстремни колебания в охлаждащия товар. Освен това високата им ефективност им помага да издържат по-дълго време. Въпреки че инверторното променливотоково устройство е по-скъпо от конвенционалния модел, често може да се изплати в рамките на две години редовна употреба.

0
, обновено на 02/08/2022
публикувал: News359.bg