Правила за избор на спортни обувки

Правила за избор на спортни обувки

Първата стъпка е да решите за каква цел имате нужда от спортни обувки. Искате ли да бягате с тях и да тренирате сутрин? Да ги използвате просто за да отидете на разходка? Или може би искате да играете футбол с тях? Имайте предвид, че няма универсална спортна обувка. Ето защо, ако обичате различни спортове, тогава е най-добре да закупите съответно няколко различни чифта за всеки спорт.

  За бягане, изберете обувки с подплънки с допълнителна амортизация под пръста и петата. Това ще намали стреса върху ставите и гръбначния стълб. Наличието на подплънки от пяна на петата на обувката може да намали вероятността от мазоли по краката. Ако ще бягате вечер, тогава трябва да обърнете внимание на продукти със светлоотразителни ивици. За зимно бягане са подходящи модели с повдигната подметка от удебелен материал и затоплена горна част. 

  За аеробика и оформяне трябва да изберете леки и еластични спортни обувки, които ще ви позволят да тренирате с лекота. Това ще предотврати увреждане на глезенната става. При такива обувки също е важно петата да е тясна, а пръстът широк. Това ще осигури максимално сцепление на краката с повърхността на пода.

  За да играете тенис, трябва да закупите специални обувки за тенис, които имат дебела подметка, твърда пета и гъвкав пръст. За да не се плъзгат тези обувки по повърхността на корта, в тях трябва да бъде вграден специален протектор, който ще осигури по -добро сцепление с повърхността.

  За спортни тренировки във фитнеса изберете кецове с повдигнати и не толкова равни подметки, за да намалите шансовете да паднете върху мокри подове. Обувките за неравен терен трябва да имат изпъкнали протектори и пореста подметка. За разходки в гората можете да си купите твърди маратонки, а за футбол ботушите с подсилен пръст са отличен вариант.  

Какъв материал в спортните обувки трябва да предпочетем?

  Струва си да се даде предпочитание на тези спортни обувки, които ще бъдат направени от такива естествени материали като кожа или памук. Могат да бъдат и смесени обувки, например с памучни подложки за по -добра вентилация и кожени за издръжливост. Между другото, мрежестата горна част в спортните обувки ще бъде особено незаменима през лятото. Той ще им даде лекота и безтегловност. Не се препоръчва използването на такива модели при дъждовно време, тъй като те бързо се намокрят.

Важни съвети при избора на спортни обувки

  Висококачествените спортни обувки не могат да бъдат закупени на пазара за дрехи или в подлеза. Ако се грижите за здравето си, тогава трябва да отидете на пазар в марков и добър спортен магазин. Заслужава да се отбележи, че качествените маратонки не могат да бъдат евтини.

  Когато купувате спортни обувки онлайн, не забравяйте да си поръчате за проба чифт преди да го купите. Продуктите трябва да стоят добре на краката си, като здраво фиксират петите и стъпалата, като същевременно не ги притискат или причиняват дискомфорт. Спортните обувки не трябва да се плъзгат по повърхността на пода. Важно е моделите да отговарят точно на вашия размер.

0
, обновено на 01/09/2022
публикувал: News359.bg