Помага ли аюрведа лечението при алергии

Помага ли аюрведа лечението при алергии

Алергията е свръхчувствителност на тялото към определени материали, миризми, храни, продукти, животни, прах или т.нат. алергени. При това състояние имунната система реагира и настъпва алергична реакция с различна степен и интензитет. 

Проявата може да е кожен обрив, сърбеж, дразнене на ноздрите, секрет от носа, влажни очи, кашлица, задух, кихане и други подобни състояния. Има обаче и по-опасни реакции на организма, които могат да бъдат животозастрашаващи и изискват спешна медицинска намеса или прием на медикамент. 

Видове алергии

Най-общо делението се базира на вида на алергена. По-разпространените са въздушните алергии, които са причинени от прахови акари, цветен прашец, домакински прах, плесен и т.н. Голям дял от алергиите се дължат на непоносимост към определени храни като ядки, мляко, яйца, рибни продукти и др. 

Чести са и непоносимостите към определени медикаменти или съставки в тях. Това са лекарствените алергии, които може да съм към някои антибиотици. Ужилванията от насекоми, преди всичко от пчели, оси и щършели причиняват много сериозна реакция на организма и изискват бърза намеса. Все по-масови са алергиите към определени продукти, химикали или вещества от промишленото производство. 

Риск от алергии

Към определени алергени човек може да има непоносимост още от своето раждане, а към други да придобие през своя живот. Хора с болести на дихателната система са по-предразположени към проблеми при контакт с животни, както и от въздушни алергии. Други, които са с по-слаба имунна система, може да отключват различни алергични състояния. 

А много често при ухапвания от насекоми реакцията е почти задължителна при всички. Хората с алергични прояви трябва да се наблюдават и да спазват определени режими, за да не провокират излишни неприятни реакции.

Аюрведа и алергиите

Аюрведа изповядва постигане на хармония между вътрешния и външния свят и търсене на първопричината за един или друг здравословен проблем. При алергични проблеми човешкото тяло трябва да изхвърли вредните токсини, които всеки от нас трупа от една или друга форма. 

В най-общия случай индийската медицина препоръчва детокс, укрепване на имунитета и възстановяване на баланса в нас. А той е пряко свързан с трите Доши – Вата, Питта и Кафа, както и с петте основни елемента - вода, въздух, огън, земя и пространство, които изграждат Космоса. 

Лечебните практики в аюрведа при алергии включват прочистване на синусите, ако се оплакваме от алергичен ринит, както и цялостен детокс при други алергични прояви. Според индивидуалното състияние процедурите трябва да се извършват от аюрведа специалист. Лечебните билкови инхалации също са сред препоръчителните при алергии.

Аюрведа предлага комбинация от билкови медикаменти, които са 100% чисти и естествени. В тях няма химия, консерванти и добавки. Подходящи са за различни алергични прояви. Сред най-подходящите билки са джинджифилът, куркумата, гудучи и редица готови сиропи, които може да откриете в специализираните центрове по аюрведа. Повече за Аюрведа терапиите може да видите в https://www.ayurvedabansko.bg/proceduri-i-terapii-na-ayurveda/ .

Лесни домашни практики

Установено е, че сокът от кориандър действа успокояващо при алергични кожни прояви. Лесно може да го прилагате в дома, достатъчно е да имате пресен кориандър. Една малка кафена чашка от съставката може да се блиндирас няколко супени лъжици вода. Течността се приема поне два пъти на ден след хранене. Ако е смлян с по-малко вода, сместа от кориандър може да се нанася директно върху кожата, за да успокои засегнатите зони. 
 

Друг подходящ продукт при кожни алергии е маслото от нийм. То има охлаждащ и противовъзпалителен ефект. 

Джинджифил с мляко и куркума пък е имуноукрепваща напитка, подходяща при някои алергии. Половин чаена лъжичка настърган джинджифил се сварява в чаша прясно мляко, след което се прибавя четвърт лъжичка куркума. Пие се по два-три пъти на ден. Оказва добър ефект при алергичен ринит. 

Сутрин и вечер може да се приема отвара от корен от женско биле, в която да прибавите щипка черен пипер и няколко листа босилек, за да облекчите реакциите от въздушните алергии.

Всяка процедура, терапия и медикамент е нужно да бъде консултирана със специалист, за да е съобразена с индивидуалните потребности и здравословен статус. 

Ако заложите на лечение на вашия проблем по методите на аюрведа, може да потърсите помощ от специалистите в клиниките, занимаващи се с най-древната индийска наука – Аюрведа клиник -Банско и https://ayurvedasofia.bg/ .

0
, обновено на 24/06/2021
публикувал: News359.bg