Плюсове и минуси на различните видове тапети

Плюсове и минуси на различните видове тапети

Въпреки появата на ново поколение стенни покрития, тапетите не губят своята актуалност. Нещо повече, днес имаме огромен асортимент от тапети, изработени от различни материали и с различно приложение в интериорния дизайн. В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на всеки от най-разпространените видове, с което се надяваме да ви помогнем да се ориентирате в морето от такива декоративни продукти.

Всеки от вариантите, които ще разгледаме в материала, се предлага в онлайн магазин Degrets BG. Там ще ви предложат продукти с отлично качество, модерен дизайн и изгодна цена.

Хартиени тапети – вечната класика

Най-прости и достъпни си остават хартиените тапети. Първата стенна облицовка от хартия се появява в древен Китай, като за изработка е използвана оризова хартия. Днес имаме две разновидности – еднослойни и двуслойни. Еднослойните (симплекс) тапети са тънки и леки, а двуслойните са доста по-тежки и плътни, което ви позволява да създадете не само рисунък, но и релеф.

Плюс на хартиения тапет е достъпната цена, съчетана с голям избор от цветове и принтове. Материалът е екологичен и осигурява добра циркулация на въздуха. Колкото до минусите, те се изразяват в трудността на лепене - в процес на полагане платното може да се намокри, да пожълтее и да се появят мехурчета.

Освен това хартиеният тапет е с ниска устойчивост на влага и с кратък експлоатационен живот - материалът губи своята привлекателност и функционални свойства след 4-5 години, също така не е устойчив на слънце и бързо губи цвета си.

Флиз тапети

Тапетът на флизелинова основа е висококачествено платно, изработено от нетъкан текстил. Сред основните му характеристики е плътността, подобна на тази на дуплекс тапетите от хартия. В състава на флиз тапета влиза и полиестер, отговорен за високата му устойчивост на механични въздействия. Материалът е по-плътен и по-устойчив на износване в сравнение с хартиените си аналози.

Плюс на флиз тапетите е лекотата на лепене, комбинирана с устойчивост на химически и механични повреди. Такъв тапет е лесен за поддръжка (ако има влагоустойчиво покритие) и съответства на изискванията за пожаробезопасност. Като минус можем да посочим високата цена и скромният асортимент от цветове и шарки.

Винилови

Виниловият тапет най-често е създаден на флизелинова основа. Състои се от два основни слоя: нетъкан текстил, който се прикрепя към стената и горен декоративен слой от поливинилхлорид (или друг полимер). Начините на прилагане на шаблона при този вид тапети могат да бъдат с топъл печат или екструзия.

Най-големият плюс на виниловия тапет е дългият му експлоатационен живот, дължащ се на високата степен на износоустойчивост на материалите. Тапетът от винил скрива добре малки дефекти на повърхността на стената, но по-важното е, че може да се мие с вода и препарат. От друга страна, виниловите тапети не осигуряват добра циркулация на въздуха и по време на горене отделят токсични вещества. Освен това, цената им е сравнително висока, както и сложността на инсталирането им.

Тапетите от всеки от изброените видове предлагат достатъчно предимства, за да изберете който и да е от тях. За да се гарантират максимум ползи от използването им, е важно материалът да бъде съобразен за особеностите на помещението. За кухни и коридори добро решение е виниловият тапет, а хартиеният и флизелиновият са най-подходящи за спалнята и хола.

0
, обновено на 06/06/2024
публикувал: News359.bg