Первази за под - какво трябва да знаем?

Первази за под - какво трябва да знаем?

Подовите первази са само една малка част от интериорното обзавеждане, но в никакъв случай не е са за подценяване. Точният избор на первази за под зависи от няколко основни параметри на помещението и обзавеждането.

С годините и практиката се разбира, че первазите в същия цвят на настилката са най-доброто решение. Това е така, защото ако разгледаме стените, пода и тавана, като геометрични плоскости, които съставят едно помещение и настилката и стените контрастират като тон, то поставянето на первази с цвета на пода ще изкриви възприятието на 2D плоскостта. С две думи - помещението визуални ще изглежда кати плитък съд с ниски страни.

Как правилно да изберем первазите за под?

Височината

Един от най-важните фактори при избора на подови первази е височината на первазите да бъде съобразена с височината на помещението.

Най-разпространените первази на пазара са с минимална височина 50мм и стигат до 120 мм и повече.

У нас стандартната височина на таваните е около 2,6 - 2,7 метра. Ето защо в този случай най-подходящи ще бъдат первази с височина до 10-12 см. Но ако имате щастието да разполагате с тавани около 3 метра и дори повече, то може да се възползвате от елегантните и високи 14 см и повече первази.

Формата

Подходящата форма на первазите за под е изцяло свързана със самото интериорно обзавеждане и личните естетически предпочитания на човек.

Скриване на кабелите

Една от функциите на перваза е да може да скрие кабелите у дома. Естествено тук ще трябва да се съобразите с широчината му, която е различна за различните модели.

Скриване на технологичната фуга

Скриването на технологичната фуга, оставена при монтажа на паркет и ламинат е също много важно нещо при избора на первази. Тук пак е водеща широчината на перваза - тя е параметъра, който показва до какъв размер технологична фуга може да покрие.

Цвета

Предимството на полистиреновите и полиуретановите первази за под е, че могат да се боядисат в какъвто цвят желаете. Някой модели са фабрично боядисани в бял цвят. Всички могат да бъдат обработени с миещ се латекс, блажна боя на водна основа или декоративна мазилка.

Единствения недостатък на тези первази е, че нямат визията на дървените и този ефект няма да може да се постигне.

Материал

Като цяло первазите се изработват най-често от PVC и MDF материали, а в по-редки случаи се избират метални или друг вид.

При настилка от естествен или многослоен пакет, най-доброто решение би било MDF перваза, а при ламинат - PVC. Пластмасовите первази са доста по-бюджетни като вариант, те държат ниски цени, както за поставяне така и за самия материал.

Естествено, че дървото е материал, който внася най-много топлина, уют и комфорт в един дом. MDF первазите могат да бъдат в желана форма, да бъдат продължение на мебелите, на интериорните врати или да са във вид на ламперия и какво ли още не. Те държат висока цена, както за материала, така и за монтажа. Но в крайна сметка инвестицията ще си заслужава със сигурност.

Има изобилие от интересни и модерни решения, в които отчетливо присъствието на первазите е търсения ефект. Там детайлът е обмислен добре и с определена цел.

Допълнителни съвети:

При светли или бели стени в помещенията е добре да се сложат бели первази, защото така бялото се слива със стените и се възприема като едно цяло без онова “отсичане” с контрастиращ елемент. Те са най-трудни за поставяне, тъй като при тях неравностите на стените и пода си личат най-много. Може би и това е причината повечето майстори да избягват поставянето им. При цветните первази несъвършенствата от строителството не се личат от обикновеното око и монтирането им е много по-бързо и лесно.

Едно много добро съчетание е комбинирането на настилка от гранитогрес с дървени первази. Ако сте решили да сложите настилка от плочи гранитогрес в дома си - антре, кухня, коридор, дневна или мокро помещение избягвайте первазите от същите тези плочи. Обръщането на плочите по стените, дори и само с 10 см под формата на перваза, ще даде илюзията за санитарно помещение.

0
, обновено на 24/03/2023
публикувал: News359.bg